'Bloomberg stak 730 miljoen in burgemeesterschap'

Hij is veel geroemd om de resultaten die hij heeft behaald op het gebied van onder andere misdaadbestrijding, bebouwing en veiligheid op de weg. Maar minder bekend is dat vertrekkend burgemeester Michael Bloomberg van New York ook veel van zijn persoonlijke vermogen uitgaf ten behoeve van de wereldstad: ongeveer 730 miljoen dollar (530 miljoen euro), aldus The New York Times.

Thomas van der Kolk
Michael Bloomberg Beeld afp
Michael BloombergBeeld afp

De krant komt op dat bedrag na het bestuderen van publieke documenten, filantropische databases en andere openbare gegevens. Bloomberg, die met een geschat vermogen van rond de 31 miljard dollar tot de rijksten der aarde wordt gerekend, neemt vannacht om 12 uur lokale tijd afscheid van zijn ambt. Hij wordt opgevolgd door de Democraat Bill de Blasio.

Zoutwatertanks
De New York Times zet ook uiteen waaraan het geld van Bloomberg zoal op is gegaan. De burgervader houdt van tropische vissen en installeerde daarom bij zijn aantreden twee enorme zoutwatertanks op het New Yorkse stadhuis. De kosten om die aquaria wekelijks schoon te houden zijn in de afgelopen 12 jaar opgelopen tot in totaal 62.400 dollar.

Bloomberg is volgens de krant verder dol op tussendoortjes. Zijn personeel kreeg daarom op zijn kosten dagelijks een licht ontbijt met koffie, bagels en yoghurt voorgeschoteld. Tijdens de lunch was er tonijnsalade, pindakaas, jam en gesneden fruit. Verder werd een groot deel van het geld uitgegeven aan politieke campagnes, reizen en onderkomen, liefdadigheid en sociale projecten.

1 dollar
Dit alles terwijl Bloomberg het hem toekomende jaarlijkse salaris van 2,7 miljoen dollar afsloeg. In plaats daarvan accepteerde hij slechts 1 dollar per jaar. Het grootste deel van zijn vermogen haalt de burgemeester uit zijn eigen mediabedrijf Bloomberg, dat gespecialiseerd is in financieel nieuws.

'Voorheen betaalde de stad zijn burgemeester, maar Bloomberg betaalde om burgemeester te kunnen zijn', concludeert The New York Times. Het gesmijt met geld heeft er wel voor gezorgd dat Bloomberg bekend is komen te staan als een door geld geleide mediamagnaat zonder ideologische agenda. Met de verkiezing van de linkse De Blasio hopen de New Yorkers dat te veranderen.

De Blasio wordt op 2 januari op de trappen van het gemeentehuis ingezworen. Zijn campagneteam deelt 1000 gratis kaarten uit voor de inhuldigingsceremonie.

undefined

Bill de Blasio Beeld epa
Bill de BlasioBeeld epa
Meer over