Update

'Blijlevens gebruikte doping in Tour '98'

De Nederlandse Jeroen Blijlevens is een van de renners die doping gebruikte in de Tour de France van 1998. Dat blijkt uit het rapport dat vandaag is gepubliceerd door de Franse Senaat.

Redactie
Jeroen Blijlevens na een valpartij tijdens de Tour de France van 1999 Beeld anp
Jeroen Blijlevens na een valpartij tijdens de Tour de France van 1999Beeld anp

Ook de sprinters Erik Zabel (Duitsland) en de Italiaan Mario Cipollini zijn met terugwerkende kracht positief getest in de Tour van '98, volgens het rapport.

Op de lijst van positieve renners staan verder Andrea Tafi, Nicola Minali, Fabio Sacchi, de Spaanse wereldkampioen Abraham Olano en zijn helpers Marcos Serrano en Manuel Beltran en de Duitser Jens Heppner. Ook de Fransen Laurent Jalabert en Jacky Durand worden aangeduid als gebruikers, evenals Laurent Desbiens, drager van de gele trui voor twee dagen en winnaar van de achtste etappe.

De Deen Bo Hamburger en de Amerikaan Kevin Livingstone testten positief voor zowel de Tour van 1998 als die van 1999. Van sommigen was al bekend dat ze doping gebruikten.

Geen reactie
De commissie noemt zelf (nog) geen namen, maar verschillende media zagen de resultaten al in. Blijlevens, die op dit moment ploegleider is bij de Belkin-ploeg en de vierde etappe won in de Tour van '98, is niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van de ploeg zegt tegen persbureau ANP dat men niet reageert op de uitgelekte informatie. Blijlevens maakte in 1998 deel uit van de TVM-ploeg, die na onder meer een inval in een hotel en de arrestatie van ploegleider Cees Priem uit de Tour stapte. Blijlevens riskeert te worden ontslagen bij Belkin dat net als de andere twee Nederlandse WorldTour-ploegen en de KNWU al hun werknemers eerder dit jaar een verklaring van goed gedrag liet ondertekenen. Daarin onderschreven zij nooit met doping in aanraking te zijn geweest. Bij een bekentenis over een overtreding die dateerde van voor 2008 werd een schorsing van een halfjaar en een geldboete opgelegd. Het overkwam alleen de Duitser Grischa Niermann die in dienst is van de wielerbond. Argos-Shimano hield zelf ploegleider Rudi Kemna voor eenzelfde periode aan de kant.

Het rapport stelt ook dat zeker is dat Marco Pantani, winnaar van de Tour de France in 1998, en de nummer twee van dat jaar, Jan Ullrich, EPO gebruikten. Pantani won in 1998 ook de Giro d'Italia, maar werd een jaar later van die wedstrijd uitgesloten vanwege een te hoge hematocrietwaarde. De UCI heeft al laten weten dat Pantani zijn Tourzege uit 1998 niet wordt ontnomen. Pantani stierf in 2004, tijdens zijn carrière testte hij nooit positief. Overigens hoeft geen van de renners te vrezen voor straf: de overtredingen zijn verjaard.

Tour de dopage
Van de nummer drie van de Tour die de bijnaam 'tour du dopage' kreeg, de Amerikaan Bobby Julich, is niet met zekerheid vast te stellen of hij verboden middelen gebruikte. Zijn resultaten voldoen niet aan de criteria om een test positief te noemen - in tegenstelling tot de resultaten van Ullrich en Pantani.

De Franse Senaat stelde het rapport op om te onderzoeken of Frankrijk genoeg heeft gedaan in de strijd tegen doping. Bloedmonsters van destijds zijn met nieuwe middelen getest.

undefined

Meer over