Update

'Blije' judoka Grol revancheert zich met brons

Judoka Henk Grol heeft donderdag voor de tweede keer in zijn loopbaan brons gewonnen op de Olympische Spelen. De beste Nederlander in de klasse tot 100 kilogram was in Londen tijdens de strijd om de derde plaats te sterk voor de Zuid-Koreaan Hwang Hee-tae.

null Beeld afp
Beeld afp

Grol, 4 jaar geleden in Peking ook goed voor brons, opende zijn toernooi met overtuigende overwinningen op Dominic Dugasse uit Seychellen en de Braziliaan Luciano Correa.

Hij liet zich in de kwartfinale verrassen door de Duitser Dimitri Peters, maar verzekerde zich via een snelle zege op de Tsjech Lukas Krpalek van een wedstrijd om het brons. Grol was eigenlijk voor een gouden medaille naar Londen gekomen.

Tweede plak
Toch vierde hij zijn zege op de Zuid-Koreaan Hwang Hee-tae met beide armen in de lucht. Hij bezorgde de nationale judoploeg een tweede medaille op de Spelen in Londen.

Grol kwam voor de gouden medaille naar de Spelen in Londen, maar moest donderdag genoegen nemen met brons. Waar de beste Nederlander in de klasse tot 100 kilogram 4 jaar geleden in Peking baalde van een derde plaats, was hij nu dolgelukkig.

Kampioen
'Vier jaar geleden in Peking had ik de vorm van een kampioen', zei hij. 'Maar nu niet. Ik ben van zo ver gekomen. Natuurlijk heb ik geroepen dat ik voor goud ging, maar ik gaf geen stuiver voor mezelf. Ik heb een hele slechte voorbereiding met veel blessures gehad. Waarom ik steeds weer, dacht ik steeds. Daarom ben ik nu wel blij.'

Opening
Grol opende zijn toernooi met overtuigende overwinningen op Dominic Dugasse uit Seychellen en de Braziliaan Luciano Correa. Hij verloor in de kwartfinale van de Duitser Dimitri Peters. 'Maar ik verloor meer van mezelf. Ik heb nog nooit van die jongen verloren', mopperde Grol, die zich aansloot bij de woorden van coach Maarten Arens, die Grol voor het eerst aan zichzelf zag twijfelen.

Mentaal
'Ik heb de eerste partijen alleen met mezelf lopen judoën'', zo zei Grol, die in februari een slijmbeursontsteking opliep en niet heel lang voor de Spelen kwam daar nog een teenblessure overheen. 'Mentaal is dat een hele harde klap geweest. En dat kon ik vanochtend even niet van me afzetten. Het is heel moeilijk uit te leggen hoe dat voelt. Het was heel confronterend, en je kunt niet van de judomat vluchten. Ik moet 'vrij' komen.'

Huis
Grol: 'Het liefst wilde ik meteen naar huis, maar Arens heeft me opgepept. Deze medaille heeft hij voor een groot deel gewonnen. Ik moest van hem doen waar ik goed in was. Dat heb ik vervolgens gedaan', doelde hij op duidelijke overwinningen op de Tsjech Lukas Krpalek en Zuid-Koreaan Hwang Hee-tae.

'Brons is mooi', besloot Grol. 'Maar het is zo jammer. Als ik top ben, wint bijna niemand van me.'

Spanning
Arens vond dat Henk Grol donderdag in de kwartfinale van het olympisch judotoernooi van zichzelf verloor. 'Hij was zo gespannen, hij twijfelde enorm aan zichzelf. Dat heb ik bij Henk nog niet eerder gezien', zei de Nederlandse bondscoach.

Grol moest zijn meerdere erkennen in de Duitser Dimitri Peters, waarna hij via de herkansingen alsnog brons pakte. Arens: 'De druk was enorm hoog bij Henk. Dat kwam mede door een moeizame voorbereiding met allerlei blessures. Hij ging vandaag mentaal helemaal door het ijs heen.'

Na de uitschakeling tegen Peters, zat Grol er helemaal doorheen. 'Gelukkig hadden we daarna 2 uur pauze', keek Arens terug. 'Cor van der Geest, Dex Elmont, ik en de fysio. We hebben hem er allemaal doorheen gesleept. Henk kan dan vrij onredelijk zijn. Maar als je je dan zo herpakt, heb ik daar veel respect voor. Een olympische medaille is altijd heel bijzonder. Alleen is het nu wel de verkeerde kleur.'

Edith Bosch won woensdag brons in de klasse tot 70 kilogram.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over