Blauwalgen verpesten zwemplezier

Vooral in meren en binnenwateren tieren blauwalgen en andere bacteriën welig. Foto ANP Beeld
Vooral in meren en binnenwateren tieren blauwalgen en andere bacteriën welig. Foto ANP

UTRECHT - Met temperaturen boven de 30 graden is niets zo lekker als een verfrissende duik in het water. Maar zwemmen is op veel plekken in Nederland geen goed idee. Vooral in meren en binnenwateren tieren blauwalgen en andere bacteriën welig. De Noordzee daarentegen is een geschikte plek om te zwemmen. ''De zwemwaterkwaliteit is goed en volgens de norm'', aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

De provincie Utrecht raadt zwemmers aan om alleen in officiële zwemplassen een duik te nemen en alle andere wateren te mijden. Niet alleen de kwaliteit van het zwemwater speelt daarbij een rol, maar ook mogelijk sterke stromingen of obstakels onder water.

De zwemplassen worden iedere twee weken gecontroleerd en zijn op dit moment allemaal in orde. ''Nu met het extreem warme weer controleren we nog vaker op onder andere blauwalg. Die bacterie breidt zich razendsnel uit bij hitte'', aldus een woordvoerster. Ook vogelpoep in het water of parasieten die voor zwemmersjeuk zorgen, komen soms voor. ''Als het niet veilig is, sluiten we de plas direct.''

In Friesland kun je op een aantal plaatsen beter niet zwemmen, zoals in de Vlinderslag bij Wolvega en in de Leien in Rottervalle. In de gemeente Leeuwarden wordt het afgeraden om te zwemmen in de Froskepolê, een meertje aan de rand van de gemeente, wegens zwemmersjeuk. In Jubbega is eerder deze week ook zwemmersjeuk geconstateerd.

Enkele Brabantse waterschappen hebben op verschillende plaatsen in de provincie blauwalg vastgesteld. In Breda en omgeving werden de bacteriën aangetroffen in de Emerput en in een zandwinplas. In het noordoostelijke deel van Brabant trof het waterschap blauwalg aan in Geffen (de Wiel), Grave (Lovendaalsingel) en Beek en Donk (water langs de parallelweg).

Ook zwemmers in de provincie Groningen worden deze zomer geplaagd door blauwalgen en larven van wormen die zwemmersjeuk veroorzaken. Voor onder andere de Hoornseplas, bij de stad Groningen, heeft de provincie een negatief zwemadvies afgekondigd vanwege de aanwezigheid van larven. In onder meer het Zuidlaardermeer is blauwalg aangetroffen. Op borden langs de kant van het water en op de website van de provincie wordt gemeld waar niet mag worden gezwommen.

Het Waterschap Roer en Overmaas in Limburg kondigde vrijdag een negatief zwemadvies af voor de Maasplas WRC Eijsden. In deze wateren signaleerde het schap vrijdag giftige blauwalgen.

De hitte van de laatste dagen heeft de kwaliteit van het zwemwater in Noord-Holland niet zichtbaar beïnvloed. Er geldt op drie plekken in de provincie een zwemverbod in verband met blauwalg te weten het Kennemermeer bij IJmuiden, het Droompark Spaarnwoude in Halfweg en strand De Houtrak in Halfweg.

Bij twee zwemlocaties in het IJsselmeer bij Medemblik is een te hoge concentratie schadelijke bacteriën aangetroffen. Elders kan wel worden gezwommen in het IJsselmeer.

In Zeeland wordt de kwaliteit eens per twee weken gecontroleerd. Anderhalve week geleden was het overal nog goed, maar sinds het mooie weer zijn nog geen controles uitgevoerd. (ANP)

Meer over