Blank Amerika in 2042 voorbij

WASHINGTON - Blanke Amerikanen zullen na 2042 een minderheid in de VS vormen, acht jaar eerder dan de demografen tot dusver verwachtten. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het US Census Bureau.

De blanke bevolkingsgroep maakt nu nog 66 procent uit van de 305 miljoen Amerikanen. Maar in de bevolkingsgroei heeft deze groep een aandeel van slechts 18 procent.

In 2050, heeft het centrale bevolkingsregister berekend, zal de Amerikaanse bevolking zijn toegenomen tot 439 miljoen mensen.

Dit jaar bereikten de gezamenlijke minderheidsgroepen voor het eerst de grens van honderd miljoen. ''Eén op de drie inwoners van de Verenigde Staten behoort nu tot een minderheid,'' zegt Louis Kincannon, de directeur van het Census Bureau.

''Om dat in perspectief te plaatsen: er zijn nu meer mensen die tot een minderheidsgroep behoren dan de totale Amerikaanse bevolking in 1910, die 92,2 miljoen zielen telde. Of nog anders gezegd: de minderheidsbevolking van de VS is groter dan de gehele bevolking van alle andere landen ter wereld op elf na.''

De grootste minderheidsgroep is die van de Hispanics, de burgers van Latijns-Amerikaanse (of Spaanse, of Portugese) oorsprong. Deze groep telde op 1 juli 2006 44,3 miljoen mensen, 14,8 procent van de bevolking. De Hispanics worden gevolgd door de zwarten, de Afro-Amerikanen: 40,2 miljoen.

Aziaten vormen de derde minderheidsgroep (14,9 miljoen), gevolgd door de Indianen (4,5 miljoen) en de oorspronkelijke inwoners van Hawaii en de andere Amerikaanse eilanden in de Stille Oceaan, die samen net boven de één miljoen uitkomen.

Van deze groepen groeit die van de Hispanics het snelst (3,4 procent per jaar), gevolgd door de Aziaten (3,2 procent). De blanke bevolkingsgroep blijft daar ver bij achter: 0,3 procent.

Er zijn op dit moment vier staten en het District of Columbia (de stad Washington en omgeving) waar de minderheidsgroepen een meerderheid vormen: Hawaii (75 procent), Washington DC (68 procent), New Mexico (57), Californië (57) en Texas (52 procent).

Volgens William Frey, als demograaf verbonden aan het Brookings Institution, is de blanke bevolkingsgroep gemiddeld ouder dan de andere groepen. ''De groep wordt gekenmerkt door het grote aantal
babyboomers, die de vruchtbare leeftijd reeds achter zich hebben. De toekomst van Amerika wordt belichaamd door de jongeren van vandaag, die in feite de smeltkroes vormen die onze toekomst zal kenmerken.''
Het aantal Amerikanen van 65 jaar en ouder was in 2006 37,3 miljoen, 12 procent van het totaal. (HET PAROOL)

In het District of Columbia (de stad Washington en omgeving) vormen minderheidsgroepen de meerderheid. Hier een foto van de wijk Columbia Heights in Washington. Foto GPD/Regina te Grotenhuis Beeld
In het District of Columbia (de stad Washington en omgeving) vormen minderheidsgroepen de meerderheid. Hier een foto van de wijk Columbia Heights in Washington. Foto GPD/Regina te Grotenhuis
Meer over