Black History Month voor beginners

De hele maand juni worden in Amsterdam activiteiten georganiseerd in het kader van Black History Month. Van dansworkshops tot talks over slavernij: alles voor meer 'awareness'.

Het Parool
De maand wordt afgetrapt met een avond in Podium Mozaïek Beeld Untold
De maand wordt afgetrapt met een avond in Podium MozaïekBeeld Untold

Tijdens Black History Month (in Amerika en Engeland al decennia een begrip) wordt aandacht gevestigd op Trans-Atlantische slavernij en het Nederlandse, koloniale verleden.

Betekent dat een maand lang enkel zware debatten en beladen stiltetochten? Zeker niet. Voor de Amsterdammer die het blokkenschema ietwat imponerend vindt: dit zijn vijf hoogtepunten uit de programmering:

Openingsavond
Black History Month start met muzikale voorstelling Konfo. Met dans, muziek en zang gebaseerd op Afrikaanse en Caraïbische culturen en rituelen wordt een verhaal over spirituele kracht verteld. Onder andere Urwin Vyent, directeur van het NiNsee, verzorgt een korte speech.
Vrijdag 1 juni (20.00) €18,50
Podium Mozaïek

Black History Seminar
Benoem je verschillende huidskleuren met blank en bruin? Donker en licht? Wit en zwart? In een seminar van de bibliotheek en Untold (de culturele organisatie achter Black History Month) wordt stilgestaan bij terminologie. Ook 'colorism', en racisme worden besproken.
Donderdag 14 juni, 10€ (aanmelden)
Centrale OBA

City Tour
In samenwerking met het ROC Weekend College worden jongeren (tot 23 jaar) rondgeleid langs onder andere de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden in het Tropenmuseum, de Black Archives en het slavernijmonument. (aanmelden)
Zaterdag 9 en zaterdag 16 juni (13.00) gratis
Tropenmuseum (vertrekpunt)

Leer iets nieuws
Op de dinsdagen van Black History Month worden vrolijke workshops gegeven. Dit jaar zijn dat achtereenvolgend afrodance (5 juni), djembé (12 juni), natural hair (19 juni) en African fashion (26 juni). De workshops zijn gratis, wel aanmelden.
Heesterveld Creative Community 35C

Verbeter je moves
Voor kinderen en jongeren zijn er ook workshops waarbij ze iets leren over Afrikaanse en Afro-Caraïbische roots. In juni kunnen kids in het Bijlmer Parktheater een drumles en een dansworkshop volgen. Aanmelden kan hier.
Donderdag 21 en donderdag 28 juni (kids: 17.00, jongeren: 18.00) gratis
Bijlmer Parktheater

Leer dansen in juni Beeld Untold
Leer dansen in juniBeeld Untold

Keti Koti
Black History Month wordt afgesloten met het Keti Koti Festival. Tijdens deze dag in het Oosterpark wordt de slavernij herdacht met talks, presentaties en optredens, en kan er ook genoten worden van Caraïbische snacks en live muziek. Keti Koti begint elk jaar met Bigi Spikri, een optocht in traditionele kledij, vanaf de Stopera.
Zondag 1 juli (start optocht: 11.00) gratis
Oosterpark

Klik hier voor meer info over Black History Month, of voor Keti Koti.

Herdenken en traditionele kledij tijdens Keti Koti Beeld Untold
Herdenken en traditionele kledij tijdens Keti KotiBeeld Untold

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over