Bitterzoet nieuwe stijl

Ze namen de huiskamer over van hiphop Amsterdam, dus ze wisten dat er gebitcht zou gaan worden. Maar de nieuwe eigenaren van Bitterzoet willen de oude sfeer behouden.

Met de oude ledenpasjes kom je niet meer binnen, dus daar werd over geklaagd. En de eerste avonden hingen de wc-dames een briefje op dat er betaald moest worden om te plassen. Was helemaal niet de bedoeling, maar mensen waren meteen kwaad. ''Op internet zag je mensen erover discussiëren. Dat het belachelijk was. Maar iemand anders zei: het was wel schoon,'' zegt Bas Louwers (30).

Louwers is met Sjoerd Idema (39) de nieuwe eigenaar van de creatieve club in de Spuistraat. Een maand geleden namen ze 'klein Paradiso' over van de drie eigenaren die de tent vijf jaar geleden begonnen. ''We hebben ontzettend veel respect voor de oude eigenaren. Ze hebben iets unieks neer weten te zetten, met een spannende programmering.''

Louwers: ''Maar het was de laatste jaren wel vies. Geen bril meer op de meisjes-wc. Kilo's stickers hebben we verwijderd.'' En dat willen de nieuwe eigenaren voorkomen. ''Het niveau van horeca gaan we omhoog krikken. We gaan bijvoorbeeld cocktails aanbieden,'' zegt Louwers, die onder meer in Odeon, Hotel Arena en Jimmy Woo heeft gewerkt.

Met de programmering gaan ze deels door zoals het was. De bandjesavonden van Subbacultcha! en Amsterdam Underground Collective blijven. Ook blijft boeker Mojo af en toe bandjes neerzetten, en de twee zijn in gesprek over een singer-songwriteravond. Een deel van de dansavonden blijft ook hetzelfde. Er is een nieuwe zondag, Sfeervol, en Idema, twintig jaar horeca-ervaring en vooral verantwoordelijk voor het zakelijke gedeelte, fantaseert over een Café Scientifique, waar in informele setting over wetenschap gepraat wordt. ''Ik denk dat daar in Amsterdam publiek voor is. Bijvoorbeeld op een dinsdagavond, als een clubavond toch niet gaat werken. Bitterzoet is het aan zijn naam verplicht om met de programmering iets toe te voegen aan de stad.'' Bitterzoet nieuwe stijl wordt geen nichtentent dus, of housetent, of ballentent, zoals in het nachtleven werd gespeculeerd toen de verkoop bekend werd.

Op termijn willen de nieuwe eigenaren dat Bitterzoet ook overdag open is. Met een kleine kaart en een groot terras. Louwers: ''Maar zonder diner. Want tegen die tijd begint de avondprogrammering.'' (LIEDEWIJ LOORBACH)

Meer over