Birma start 'historische' onderhandeling met Karen-rebellen

De regering van Myanmar is vrijdag begonnen met onderhandelingen met de Karen-rebellen die moeten leiden tot een definitief einde van de decennialange strijd. De gesprekken voor een politieke overeenkomst worden gezien als historisch

Redactie
Aung San Suu Kyi Beeld epa
Aung San Suu KyiBeeld epa

De onderhandelingen in Yangon met de bevrijdingsorganisatie van de Karen (KNU) zijn de tweede stap in een driefasenplan van de een jaar oude burgerregering om tot een 'eeuwigdurende vrede' met alle rebellengroepen in het land te komen. De eerste fase was een staakt-het-vuren, dat in januari met de KNU werd gesloten.

De KNU vecht al meer dan 60 jaar tegen de centrale regering voor autonomie. De Karen wonen in het oosten en zuidoosten van Birma (ook wel Myanmar). Nadat Birma in 1948 onafhankelijk was geworden, raakten veel Karen in conflict met de nieuwe leiders. Tienduizenden mensen sloegen op de vlucht voor het geweld. Zij wonen nu in onder meer Thailand en Laos, waar ze in kampen zijn ondergebracht. Er zijn ongeveer 3,5 miljoen Karen in Birma. Dat is 7 procent van de bevolking.

De onderhandelingen met de Karen worden namens de regering geleid door minister van Transport Aung Min, een gematigd lid van de voormalige junta, die het vertrouwen heeft gewonnen van veel minderheidsgroepen. Een lid van de KNU-delegatie zei dat zijn onderhandelingsteam zes punten op de agenda heeft, waaronder een vrijlating van politieke gevangenen en een herverdeling van land.

Meer over