Binnenkort bij Google: inloggen met ultrasoon geluid?

Google heeft de Israëlische startup SlickLogin overgenomen. Dat bedrijfje heeft een nieuwe manier bedacht waarop websites hun gebruikers kunnen laten inloggen. Geen gehannes meer met wachtwoorden die gemakkelijk gekraakt of snel vergeten kunnen worden: SlickLogin gebruikt geluidsgolven voor het identificatieproces.

Thomas van der Kolk
null Beeld reuters
Beeld reuters

Het systeem speelt via de speakers een uniek geluid af als de gebruiker via een pc inlogt. Voor het menselijk oor is dat niet te horen. Het geluid wordt echter wel opgepikt door de smartphone van de gebruiker. Die analyseert het en stuurt het terug naar de pc, die het via de microfoon weer opvangt en vervolgens de identiteit van de gebruiker kan vaststellen.

Tweestapsverificatie
Het systeem van SlickLogin kan als vervanging van het traditionele wachtwoord dienen, maar ook als een extra beveiligingslaag: de zogenoemde tweestapsverificatie. Dan moet eerst het wachtwoord worden ingevoerd en wordt dan alsnog het geluid verzonden. Veel bedrijven experimenteren met tweestapsverificatie. Nu gebeurt dit vaak nog door middel van een tweede wachtwoord of pincode, dat binnen een bepaalde tijd moet worden ingevuld. Dat wordt vaak ervaren als gebruiksonvriendelijk.

'We zijn met SlickLogin begonnen omdat beveiligingsmaatregelen veel te gecompliceerd en vervelend zijn geworden', aldus de makers op hun website. 'Onze vrienden verklaarden ons voor gek, maar wij wisten dat we het beter konden. En dus maakten we er werk van om de beveiliging te verbeteren en het tegelijkertijd gemakkelijker te maken voor mensen om in te loggen.' De makers zijn blij dat ze nu onderdeel uitmaken van Google. 'Google was het eerste bedrijf dat tweestapsverificatie voor iedereen beschikbaar maakte, en ze werken aan een aantal geweldige ideeën die het internet veiliger zullen maken.'

De financiële details van de overname zijn niet bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk of Google daadwerkelijk van plan is om de technologie te gaan implementeren. Het zou ook kunnen gaan om een zogenoemde 'acqui-hire', waarbij het personeel wordt overgenomen om hun expertise in te zetten voor andere projecten. SlickLogin bestaat nog geen jaar.

SlickLogin toonde zijn product vorig jaar op het TechCrunch Disrupt-evenement in San Francisco. Beeld YouTube
SlickLogin toonde zijn product vorig jaar op het TechCrunch Disrupt-evenement in San Francisco.Beeld YouTube
Meer over