'Bin Laden wilde vooral Amerikanen aanvallen'

De Saudische terrorist Osama Bin Laden (1957-2011) had weinig andere doelen dan het aanvallen van Amerikanen. Dit blijkt uit documenten die de VS hebben buitgemaakt bij de aanval op Bin Ladens schuilplaats in Pakistan begin mei 2011. De documenten zijn vandaag door de Amerikaanse autoriteiten gepubliceerd.

Bewerkt door redactie
Archieffoto Osama Bin Laden Beeld AFP
Archieffoto Osama Bin LadenBeeld AFP

De nieuwszender CNN berichtte dat Bin Laden zijn aanhangers voorhield zich te concentreren op aanvallen op de VS en zich niet te laten afleiden door andere zaken zoals bijvoorbeeld aanvallen op regimes in de eigen islamitische regio of het vestigen van een islamitische staat.

De documenten zijn vrijgegeven na een grondige afweging en mede naar aanleiding van de oproep van president Barack Obama tot meer openheid. De officiële lezing over hoe Bin Laden in Pakistan is getraceerd en geliquideerd, is omstreden. In Amerikaanse media doet de journalist Seymour Hersh bijvoorbeeld herhaaldelijk de officiële lezing als 'leugens' af en stelt dat de regering cruciale informatie achterhoudt.

Uit de vrijgegeven documenten blijkt ook welke boeken in de boekenkast van Bin Laden zijn aangetroffen. Bin Laden las onder andere A Brief Guide to Understanding Islam, Obama's Wars en Hegemony or Survival van Noam Chomsky.

Lees hier de volledige boekenlijst van Bin Laden.

Uit de vrijgegeven documenten blijkt ook welke boeken in de boekenkast van Bin Laden zijn aangetroffen. Bin Laden las onder andere Obama's Wars. Beeld -
Uit de vrijgegeven documenten blijkt ook welke boeken in de boekenkast van Bin Laden zijn aangetroffen. Bin Laden las onder andere Obama's Wars.Beeld -
Meer over