Bill Clinton omhelst Obama

DENVER - Bill en Hillary Clinton hebben de man die zij bij de voorverkiezingen te vuur en te zwaard hebben bestreden, op het schild geheven als de kandidaat voor het Witte Huis. ''Ik zeg tegen u: Barack Obama is gereed om Amerika te leiden,'' zei Bill Clinton op de Democratische conventie in Denver.

De formele nominatie van Obama als presidentskandidaat werd door Hillary verzorgd. Zij stapte - zoals gepland - het podium op om de stemming door de gedelegeerden te stoppen.

''Laten we, met onze ogen vast gericht op de toekomst, en in een geest van eensgezindheid, senator Barack Obama bij acclamatie voordragen als kandidaat van de Democratische Partij voor het presidentschap van de Verenigde Staten,'' zei ze, precies op tijd om de primetime journaals van de Amerikaanse televisiestations te bedienen.

'De interventie' van Hillary werd met gejuich ontvangen, het tellen werd gestopt (zij had op dat moment 231 stemmen, Obama 1549) en de voorzitter van de vergadering verklaarde Obama officieel tot kandidaat.

Wat daarna in het Obamakamp eventueel nog restte aan angst dat de Clintons hun bitterheid over het verlies van Hillary niet zouden kunnen verbergen, werd geheel weggenomen door de rede van Bill.

De oud-president werd door de zaal zo enthousiast onthaald dat hij niet de gelegenheid kreeg zijn speech te beginnen. Toen hij eindelijk het woord kreeg, deed hij exact wat het campagneteam van Obama gehoopt had: hij zette in gloedvolle bewoordingen uiteen waarom Obama gereed is om president te worden.
''Barack Obama is klaar om Amerika te leiden en het Amerikaanse leiderschap in de wereld te herstellen.''

Dat Obama te onervaren is - zoals Bill en Hillary hadden aangevoerd bij de voorverkiezingen en de Republikeinen zullen blijven aanvoeren - werd ook over de jonge Clinton gezegd toen hij in 1992 aantrad in het Witte Huis. ''Het werkte toen niet, omdat wij aan de goede kant van de geschiedenis stonden, en het zal nu weer niet werken, omdat Obama aan de goede kant van de geschiedenis staat,'' aldus Bill Clinton.

Was Bill tijdens de voorverkiezingen feller dan Hillary in zijn aanvallen op Obama, hij ging nu ook verder in zijn lofprijzing op de rivaal van zijn echtgenote. Hillary riep dinsdag haar aanhangers wel op de gelederen te sluiten en op Obama te stemmen, maar ze had eigenlijk niet veel positiefs over de kandidaat te zeggen.

Dat deed Bill wel. Hij prees Obama's 'bijzondere vermogen mensen te inspireren', zijn 'greep op de buitenlandse politiek', zijn 'intelligentie en nieuwsgierigheid' en 'de kracht' die hij had opgedaan in zijn confrontatie met Hillary. Dat Obama koos voor Joe Biden als running mate - en dus niet voor Hillary - noemde Bill een gouden keuze.

De oud-president, die de laatste maanden vaak kritiek kreeg omdat hij zich te veel als de attack dog van zijn vrouw zou hebben gedragen, bracht daarmeee de Democraten op hun conventie in vervoering en redde, niet voor het eerst, zijn reputatie. (STEVO AKKERMAN)

''Ik zeg tegen u: Barack Obama is gereed om Amerika te leiden,'' zei Bill Clinton op de Democratische conventie in Denver. Foto EPA/Shawn Thew Beeld
''Ik zeg tegen u: Barack Obama is gereed om Amerika te leiden,'' zei Bill Clinton op de Democratische conventie in Denver. Foto EPA/Shawn Thew
Meer over