Bijzonder, in veel opzichten

Bijna een maand was Europa in de ban van voetbal. Het was een bijzonder EK, in verschillende opzichten.

Laatste wals

Van de zestien trainers die aan het EK zijn begonnen, hebben er zeker acht hun laatste wals als bondscoach gedanst in Oostenrijk en Zwitserland. De 69-jarige Karel Brückner (Tsjechië) gaat met pensioen, net zoals de Zwitser Jacob Kuhn (64). Josef Hickersberger (60) denkt na het afscheid van het Oostenrijkse team ook aan een definitief afscheid.

Marco van Basten gaat van Oranje naar Ajax. Luis Felipe Scolari verlaat de Portugezen voor Chelsea. Fatih Terim wil weg bij de Turkse bond om een club te trainen, zoals ook de 69-jarige Spaanse bonds-
coach Luis Aragonés nog elders (Fenerbahce) in dienst wil. Roberto Donadoni (Italië) moet wijken voor oudgediende Marcello Lippi.

Voor de 56-jarige Raymond Domenech (Frankrijk) volgt na zijn huwelijk met de twintig jaar jongere voetbaljournaliste Estelle Dennis misschien ontslag, want hij heeft het slecht gedaan. Ook Lars Lagerbäck (Zweden) moet na de snelle uitschakeling vrezen voor zijn baan.

Guus Hiddink (Rusland), Otto Rehhagel (Griekenland), Leo Beenhakker (Polen), Slaven Bilic (Kroatië), Victor Piturca (Roemenië) en Joachim Löw (Duitsland) dansen nog even verder.

Kilometers eten

Het was rennen geblazen, ook voor de Nederlanders. Nieuw is het niet dat de atletische gaven in het voetbal belangrijker zijn geworden, maar met de voortschrijdende techniek is het ook mogelijk per speler het aantal gelopen kilometers te meten. En de topsnelheid. Waar Rafael van der Vaart voor het EK van 2004 nog met overgewicht kampte, at hij vier jaar later de meeste kilometers van de Oranjeselectie: 35,88 kilometer in drie wedstrijden. Nigel de Jong was tweede (35,68 kilometer), Orlando Engelaar derde (35,09 kilometer). Snelste Nederlander was Robin van Persie (31,53 kilometer per uur). De eerste prijs in deze categorie is voor de Kroaat Ivica Olic met 31,76 kilometer per uur. Overigens halen 100-meterlopers een top van ongeveer 43 kilometer per uur.

Goed gefloten

Zolang de Fifa niet toestaat dat scheidsrechters camerabeelden mogen gebruiken, zullen ze nooit foutloos fluiten. Ook op het EK zijn verkeerde beslissingen genomen. Denk aan de onbestrafte overtreding op Philipp Lahm in bij Duitsland-Turkije of de ten onrechte afgekeurde goal van Luca Toni tegen Roemenië.

Maar over het algemeen was het niveau van de arbiters en hun assistenten goed.

Half Nederland leerde van de Zweedse scheidsrechter Fröjdfeldt de regel dat een verdediger ook buiten het speelveld meetelt voor buitenspel. Want dat deed Panucci toen Van Nistelrooij tegen de Italianen scoorde. (JOP VAN KEMPEN)

Luca Toni krijgt een gele kaart in de wedstrijd tegen Nederland. Foto EPA/Ettore Ferrari Beeld
Luca Toni krijgt een gele kaart in de wedstrijd tegen Nederland. Foto EPA/Ettore Ferrari
Meer over