Bijna vijftig doden door rellen in Egypte

Het dodental als gevolg van de onlusten in Egypte gisteren is opgelopen tot 49. Daarnaast vielen zo'n 250 gewonden. Dit heeft het staatspersbureau Al-Ahram gemeld. Het geweld brak uit tijdens een betoging tegen de regering in de hoofdstad Caïro en vespreidde zich naar verschillende andere provincies.

Redactie
Egyptische aanhangers van de Moslimbroederschap gisteren in Caïro. Beeld epa
Egyptische aanhangers van de Moslimbroederschap gisteren in Caïro.Beeld epa

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 1079 'relschoppers' aangehouden. Sommigen hadden geweren, molotovcocktails, vuurwerk of andere wapens bij zich.

Egypte stond gisteren stil bij het begin van de opstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak drie jaar geleden. Na de val van de autoritaire Mubarak werden vrije verkiezingen gehouden. Die werden gewonnen door Mohamed Morsi, die gesteund wordt door het Moslim Broederschap. Het leger zette hem vorig jaar juli weer af.

'Executie van de Broederschap'
Duizenden Egyptenaren waren op het Tahrirplein om hun steun te betuigen aan het militaire bewind. De sfeer was grimmig en de aanwezigen riepen op tot de 'executie van de Broederschap'. Demonstranten scandeerden de naam van generaal Abdel Fatah al-Sisi, die vorig jaar Morsi afzette.

De Morsi-aanhang greep het jubileum aan om aan momentum te winnen. Hun protestmarsen tegen het leger in Caïro en andere steden werden met grof geweld uiteengeslagen. Ook seculiere activisten, die zich tegen beide partijen verzetten, moesten het ontgelden. In sommige gevallen hielpen aanhangers van het leger de veiligheidstroepen een handje.

Meer over