Bijna miljoen VROM-subsidie voor Milieudefensie

DEN HAAG - Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie hebben vorig jaar veruit de meeste subsidie ontvangen van het ministerie van VROM. Natuur en Milieu kreeg 2,1 miljoen euro en Milieudefensie ruim 991.000 euro.

Dit bleek uit een dinsdag door VROM verspreid overzicht. Bij elkaar keerde het ministerie bijna 4 miljoen euro uit voor projecten en 6,5 miljoen voor programma's op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling.

Vooral de overheidssubsidie aan Milieudefensie staat de laatste tijd ter discussie. Het CDA vroeg onlangs VROM om een onderzoek naar misbruik van milieusubsidies, na een onderzoek van Milieudefensie naar 'fout hout'. Ondernemersorganisatie VNO-NCW eist ronduit stopzetting van de steun aan de als een 'ondemocratische' bestempelde organisatie.

In een top vijf die VROM verstrekte, staan na Natuur en Milieu en Milieudefensie, organisaties als Stichting Duurzaam Hoger Onderwijs (ruim 345.000 euro) Stichting De Provinciale Milieufederaties (ruim 288.000 euro) en Vereniging Goede Waar & Co. (ruim 196.000 euro).

Cramer gaat snel met Natuur en Milieu en Milieudefensie praten over hun actie en onderzoeken. Zij zei dat zij kritisch gaat kijken naar de milieusubsidies als er sprake is van een eenzijdige of onvolledige informatie of ondemocratisch gevoerd maatschappelijk debat.

Er is volgens haar woordvoerder ook een gesprek voorzien met de Raad Nederlandse detailhandel (RND). De RND trok twee weken geleden aan de bel over het slechte onderzoek naar fout hout van Milieudefensie dat winkeliers ten onrechte schade zou berokkenen. De organisatie verwijt de RND haar beschuldigingen toe te lichten en dat zij weigert daarover te praten met Milieudefensie en de media opzoekt. (ANP)

VROM: 'Subsidie milieuorganisaties bevordert maatschappelijk debat'
VROM: Overzicht SMOM-gelden

Milieudefensie
Stichting Natuur en Milieu

Ministerie van VROM in Den Haag. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Ministerie van VROM in Den Haag. Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over