Bijna 800 geregistreerde gevallen mazelen

Zeker 780 gevallen van mazelen zijn er nu in Nederland bekend, maar dit aantal is een 'grote onderschatting' van het werkelijke aantal ziektegevallen. De meeste mensen stappen namelijk niet naar de huisarts als ze besmet zijn met de ziekte. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

redactie
Een mesje wordt ingeent tegen mazelen. Beeld ANP
Een mesje wordt ingeent tegen mazelen.Beeld ANP

Vorige week stond de teller op 613 geregistreerde gevallen. Tot nu toe zijn er 37 ziekenhuisopnames geweest, 11 meer dan vorige week. Verreweg de meeste mensen die besmet raken, vooral kinderen tussen de 4 en 12 jaar, wonen in de biblebelt, de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel strenggereformeerden wonen die hun kinderen niet laten inenten. Bijna iedereen die besmet is, 96 procent, is niet ingeënt.

Naast jonge kinderen, zijn ook 6 gezondheidsmedewerkers besmet geraakt. Dat gebeurde waarschijnlijk tijdens hun werk. Vijf van hen waren niet gevaccineerd, eentje was dubbel ingeënt maar raakte toch besmet. De stijging van het aantal mazelenpatiënten is geheel volgens verwachting van het RIVM, de grootste piek komt waarschijnlijk pas in het najaar.

Aansporingen heeben effect
Toch geven veel ouders in de regio waar de mazelen heersen, gehoor aan de oproep van het RIVM om hun baby extra te laten vaccineren tegen de ziekte. De eerste weken van juli hebben zo'n 2000 kinderen tot 14 maanden een extra vaccinatie gehad. Dat heeft Roel Coutinho, hoofd infectiebestrijding van het RIVM, donderdag laten weten. 'Het vaccinatie-advies voor deze groep wordt goed gevolgd, behalve door leden van de bevindelijk gereformeerde gemeente,' aldus Coutinho. Volgens hem hebben recente aansporingen van politici aan streng gereformeerde ouders om hun kinderen toch te laten vaccineren nauwelijks effect gehad.

Het RIVM kan geen inschatting geven van het werkelijk aantal besmettingen, maar baseert zich op ervaringen van de mazelenepidemie in 1999 en 2000. Toen lag het aantal besmettingen zo'n 10 tot 11 keer hoger dan het aantal geregistreerde gevallen. Dat bleek achteraf, na onderzoek. Het instituut is van plan om ook na deze epidemie onderzoek te doen op scholen om het echte aantal besmettingen vast te stellen.

Meer over