Bijna 8 miljoen voor cultuurprojecten

AMSTERDAM - Het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten zal ruim 7,8 miljoen euro uittrekken voor 43 projecten op het gebied van theater, dans en muziek. De projectsubsidies zijn voor twee jaar bedoeld en vormen een aanvulling op de vierjarige subsidies die het fonds vorig jaar toekende.

Het bekendmaken van die vierjarige subsidies ging gepaard met veel rumoer en forse kritiek op de verantwoordelijke commissies van het fonds (vooral in de muzieksector), omdat kunstinstellingen die in de loop der jaren een stevige reputatie hadden opgebouwd, van de ene op de andere dag met een grote subsidiekorting of zelfs het volledig schrappen van hun subsidie werden geconfronteerd.

Het fonds beloofde destijds medio november met aanvullende regelingen in de vorm van tweejarige projectsubsidies te komen, maar gezien de complexiteit van de materie trad een vertraging van vier maanden op.

Voor enkele muziekensembles die in het najaar tot verbijstering van velen buiten de boot vielen, biedt de zogeheten Deelregeling projectsubsidies 2009-2010 nu soelaas.

Van de veertig aanvragen heeft de commissie er 22 gehonoreerd. Het Ives Ensemble krijgt toch nog 319.000 euro, het Maarten Altena Ensemble 220.000 euro, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw 205.000 euro, Loos 148.000 euro, het Osiris Trio 54.900 euro en het DoelenEnsemble 40.000 euro. Maar het Aurelia Saxofoonkwartet en de New Dutch Academy zijn definitief op nul gezet.

Het Willem Breuker Kollektief, het Amsterdam Baroque Orchestra, Asko/Schönberg en de Theatercompagnie van Theu Boermans hebben niet eens meer geprobeerd voor projectsubsidie in aanmerking te komen. Er lopen nog bezwaarprocedures tegen de beslissingen van het fonds.

Volgens het fonds gelden bij de tweejarensubsidiëring andere afwegingen. 'Eisen aan langetermijnvisie en organisatorisch apparaat zijn lichter dan bij de vierjarensubsidie.' Daardoor zijn in de diverse disciplines sommige eerder afgewezen aanvragen nu wél gehonoreerd.

In de sector dans krijgen Nicole Beutler, Ninine Linning en Ivana Muller subsidie, bij het theater zijn dat onder meer Het Syndicaat, De Vogelfabriek en het muziektheatergezelschap De Helling. (ERIK VOERMANS)

Het decor van De Vogelfabriek op het strand van Terschelling. De Vogelfabriek komt ook in aanmerking voor de subsidie. Foto ANP/Juan Vrijdag Beeld
Het decor van De Vogelfabriek op het strand van Terschelling. De Vogelfabriek komt ook in aanmerking voor de subsidie. Foto ANP/Juan Vrijdag
Meer over