Bijlmerbios staat stil bij 50 jaar Bijlmer met 3 films

Voor het vierde jaar op rij transformeert de 10-meter hoge ruimte onder metrostation Kraaiennest in augustus in een buitenbioscoop.

Het Parool
Terwijl de metro bovenlangs dendert, toont de Bijlmerbios films in de buitenlucht. Beeld Hans Mooren
Terwijl de metro bovenlangs dendert, toont de Bijlmerbios films in de buitenlucht.Beeld Hans Mooren

Drie zomeravonden lang vult een bonte selectie van (strand)stoelen, banken, kleedjes en andere vormen van zitplekken de stoep onder metrostation Kraaiennest in Zuidoost. Op een gigantisch scherm tussen de pilaren, waar de rails van de metro op leunt, worden die avond films vertoond.

Openluchtbioscoop Bijlmerbios viert dit jaar het vijftig jarig bestaan van de Bijlmer met onder meer de vertoning van een gerestaureerde klassieker uit de Surinaamse filmgeschiedenis: Wan Pipel.

De film gaat over een Creoolse economiestudent die na vijf jaar terugkeert naar Suriname en er daarbij steeds sterker van overtuigd raakt dat hij thuishoort in zijn geboorteland.

Bijlmerkennis getest
Ook A United Kingdom (gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de liefde tussen de troonopvolger in Botswana en een jonge, blanke vrouw in de jaren 40) en The Florida Project (tragikomisch portret van een uitzichtloos leven in een Amerikaans motel met het kasteel van Disneyland op de achtergrond) komen aan het bod.

null Beeld Bas Bakkenes
Beeld Bas Bakkenes

Voorafgaand aan de films is er onder het metrostation genoeg te beleven. Zo wordt op de eerste avond (vrijdag 24 augustus) een 'Inbijlmeringscursus' gegeven. Aan de hand van quizvragen wordt de kennis van het publiek over de Bijlmer getest.

Op de zondag wordt een clip met een pleidooi voor een skatepark in de K-Buurt van Pieter Glas gedraaid als korte voorfilm.

Bijlmerbios
24, 25 en 26 augustus
Films starten om 21.00 uur

Lees ook: 'Buiten zijn kijkers sneller afgeleid' en Dit zijn de buitenbioscopen van Amsterdam

Films onder de sterren

Liefhebber van buitenbioscopen? Onder meer bij de Tolhuistuin in Noord, Bret in Sloterdijk en op het dak van Nemo in Centrum worden films in de buitenlucht vertoond. Dit is een lijstje met Amsterdamse buitenbioscopen.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over