Bijleveld beschikbaar om CDA te leiden

DEN HAAG - Demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld is beschikbaar om CDA-leider Jan Peter Balkenende op te volgen als hij na de verkiezingen zou vertrekken. Dat zei Bijleveld, de nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA, zondag in het televisieprogramma Het Gesprek op Zondag.

Balkenende gaf eerder aan opnieuw voor het premierschap ('goud') te gaan. Er wordt vanuit gegaan dat hij vertrekt als het CDA niet de grootste partij blijft op 9 juni, al heeft hij dat tot dusver nooit in het openbaar gezegd. Bijleveld is beschikbaar als Tweede Kamerlid, zou het het leukste vinden om weer bewindspersoon te worden, maar staat er ook voor open om Balkenende op te volgen. ''Ik ben voor alle functies in'', zei ze.

In het RTL-programma Life 4 You kreeg Balkenende ook de vraag wat hij doet als hij geen premier meer wordt. ''Ik heb steeds aangegeven als je kiest voor een Kamerlidmaatschap, dan ga je natuurlijk de Kamer in'', zei hij tegen de presentatoren Carlo Boszhard en Irene Moors. ''Wat mij nu vooral bezighoudt, is niet zozeer wat gaat er allemaal gebeuren na 9 juni. Het gaat mij om één ding: hoe kunnen we zorgen dat we Nederland door deze fase heen loodsen. Ik ben daar buitengewoon gemotiveerd voor. Dus ik ben niet eens bezig met de vraag van wat als'', aldus Balkenende. (ANP)

Demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld. ANP Beeld
Demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld. ANP
Meer over