Bij Miss Black Hair is de tiara bijvangst

Veertien missen streden zondagvond in Nieuw-West om de titel Miss Black Hair Nederland 2016. Het gaat niet alleen om mooi zijn en goede voornemens ten aanzien van de wereldvrede. 'Ik sta in het leven als een queen, niemand kan me meer kwetsen.'

Laura Obdeijn
Miss Black Hair 2016 Deborah Cameron (r) is als echte miss in tranen na de winst Beeld Dingena Mol
Miss Black Hair 2016 Deborah Cameron (r) is als echte miss in tranen na de winstBeeld Dingena Mol

Achter de schermen wordt nog wat gegeten, uit een schriftje gerepeteerd, een selfie gemaakt of een rokje met Afrikaanse print rechtgetrokken. Deborah Cameron uit Den Haag is er klaar voor. Was ze eerder zenuwachtig en sliep ze slecht, nu oogt ze ontspannen, ze heeft er zin in.

Over een half uur start het programma van Miss Black Hair 2016 [+] met een openingsdans: "Zwoele Afrikaanse moves," noemt Cameron het - met haar 33 jaar de oudste van de missen - terwijl ze laat zien wat ze bedoelt. "Ik ga echt shinen zo meteen."

Veertien vrouwen, van wie het gros met Surinaamse achtergrond, streden gisteravond om de titel Miss Black Hair Nederland. Een verkiezing die gaat over meer dan alleen haar, want ook al volgde de avond een herkenbaar programma met een gala- en talentenronde, de organisatie streeft niet naar een perfect figuur of de mooiste lach.

Gestraight, afro, vlechtjes
Zelfacceptatie van de zwarte vrouw staat centraal en dat kan beginnen bij het accepteren van het haar zoals het is, zonder weave of extensions, maar in kroes en krul. "Dit is de kers op de taart," zegt Cameron. Als baby raakte ze door kanker een oog kwijt, daar werd ze vroeger mee gepest.

"Ik was op zoek naar mezelf en naar een manier om mezelf lief te hebben. Een paar jaar geleden heb ik afscheid genomen van mijn nephaar en nepnagels en nu ben ik mijn natuurlijke zelf. Ik sta in het leven als een queen en niemand kan meer iets zeggen om me te kwetsen."

In drie rondes komen de missen langs met verschillende haardracht en kledingcreaties, veelal met Afrikaanse prints. Het publiek doet minsten zo zijn best. Gestraight, afro, dreadlocks, extensions, vlechtjes, alle soorten kapsels passeren de revue en sommigen maakten van de gelegenheid gebruik om in klederdracht te komen. Met Caribische muziek en geuren van soulfood leek het af en toe net alsof het buiten veel warmer dan drie graden boven nul was.

Mijlpaal
Joan Gever (50) uit Amsterdam Nieuw-West is vanavond gekomen om haar ex-schoondochter Charissa, die er uiteindelijk met de publieksprijs vandoor gaat, aan te moedigen. Ze vindt de missverkiezing een goed initiatief en bovendien broodnodig. "Met zoiets hebben we weer een mijlpaal bereikt. Deze meisjes kunnen een voorbeeld zijn voor de jongeren, want waarom moet je haar tot je bil zitten, terwijl je dat niet hebt?"

Er is veel haar 'gerockt', uitgroei is geaccepteerd en vrouwen zijn 'empowered', als de jury er eindelijk uit is. Cameron, die niet voor wereldvrede ging, maar voor het herschrijven van de geschiedenisboeken, mag zich dit jaar Miss Black Hair Nederland noemen en zoals een echte miss betaamt, kijkt ze alsof ze het niet kan geloven. Tranen vloeien over haar wangen wanneer de kroon op haar kroeshaar wordt gezet. Een mooie bijvangst, maar ook van tevoren wist ze al: "Hierna ga ik voor de rest van mijn leven fabulous zijn."

Meer over