Schuim

Bij een modeshow: de ene jongen aait de mouw van de andere jongen

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: het MOAM collective 2016.

Hans van der Beek
MOAM-initiator Martijn Nekoui (m) en zijn MOAM-vader en moeder, nestoren Frans Ankoné en Mariette Hoitink Beeld Schuim
MOAM-initiator Martijn Nekoui (m) en zijn MOAM-vader en moeder, nestoren Frans Ankoné en Mariette HoitinkBeeld Schuim

'Haaai, lieverd." Smak-smak. "Mooie jas!" "Een Jonathan."

Of: de ene jongeman aait over de mouw van een andere jongeman: "Mmmm, lekker stofje."

Klopt, ik ben bij een modeshow. In vak A, rij 1 nog wel, dan ben je geen kleintje. Ans Markus klopt met haar hand op de lege stoel naast zich. Dat betekent: kom hier maar zitten. Markus: "Dat is lekker warm."

Mensen die het weten kunnen, noemen mij Het Kacheltje, dat is waar, en ik ben inderdaad de koning van het lepeltje, maar dat die warmte ook uitstraalt naar een stoel naast me, is nieuw voor me. Maar het werkt wel. Het duurt niet lang of Ans ligt naast me tevreden te spinnen.

In de Wintertuin gaan de lichten een voor een uit. Iemand die zojuist ruzie met zijn vrouw heeft gehad, speelt piano, maar gelukkig staat het geluid zacht.

We wachten.

Alleen het looppad van zwart-witte tegels is scherp verlicht. Wij, op de stoelen ernaast, zitten in het donker. Daar komt het eerste model, alleen over de catwalk, het felle licht in de rug.

De overjas die ze draagt, is niet heel bijzonder, maar ze lacht tenminste vriendelijk, anders dan de nukkige modellen normaal gesproken. Ze heeft zelfs uitgesproken pretogen.

O. Het is geen model, maar een bezoeker die wat laat is.

Een tijdje later gaat het dan echt beginnen. Uit de boxen komt een hoop percussie en beats en daar komen ze, jongens en meisjes die op en neer lopen en volkomen serieus worden bekeken door mensen in rijen.

Ik heb dan altijd het idee dat ik op een verkeerde verjaardag terecht ben gekomen, en niemand zegt er iets van. Of bij een kerkgenootschap, en geen mens heeft mij verteld wat we precies aanbidden.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

"Zie je, ze hebben allemaal KLM-dingen verwerkt," zegt Ans Markus. Dat is waar ook, daar las ik over. Oude werkkleding, veiligheidsgordels. Ze noemen dat 'up-cycling'.

Applaus!

De vijf piepjonge ontwerpers lopen stralend hun ereronde, zoveel pretogen heb ik tijdens een modeshow niet eerder gezien.

"Dat komt door mij," zegt mentor Mariette Hoitink tijdens de borrel even later. "Ik zei: kijk nou omhoog! De mensen komen voor jullie! Dat doen ontwerpers bijna nooit. Ken je hem?"

(Ik word op gelegenheden als dit graag aan het handje genomen.)

"Hij is Ronald van der Kemp. Zo bescheiden! Maar hij kleedt Justin Bieber gewoon. En Frans Ankoné daar, dat is dé modenestor. Van hem dachten we vroeger: als ik hem toch eens mocht tegenkomen. En nu werk ik met hem. En zie je die vrouw daar?"

Nog één cocktail en ik ben embedded.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat MOAM collective 2016
Waar Krasnapolsky, Dam
Wie Martijn Nekoui, Frans Ankoné, Mariette Hoitink, Peter Leferink, Claes Iversen, Jan Jansen, Mart Visser, Pauline van Dongen, Saskia Stoeckler, Jimmy Nelson
Wanneer donderdag 13 oktober, 19.00 tot 23.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans wil best modieus zijn, maar hij heeft geen strijkplank

De MOAM-designers van dit jaar: Elysanne Schuurman, Nikkie Duijst, Maartje Janse, Christiaan de Vries en Olivier Jehee Beeld Schuim
De MOAM-designers van dit jaar: Elysanne Schuurman, Nikkie Duijst, Maartje Janse, Christiaan de Vries en Olivier JeheeBeeld Schuim
Juan Velazquez Caceres (fashiondirector Winq) en kunstenares Ans Markus: 'Leuk hè, mensen kijken' Beeld Schuim
Juan Velazquez Caceres (fashiondirector Winq) en kunstenares Ans Markus: 'Leuk hè, mensen kijken'Beeld Schuim
Mo Anwar (Vogue Man), student Parker van Noord, ontwerper Ronald van der Kemp (van de broek van Justin Bieber bij Appie in Noord) en modejournalist Fiona Hering Beeld Schuim
Mo Anwar (Vogue Man), student Parker van Noord, ontwerper Ronald van der Kemp (van de broek van Justin Bieber bij Appie in Noord) en modejournalist Fiona HeringBeeld Schuim
Bastiaan van Schaik, Dieter de Cock (Calvin Kleinontwerper) en Thomas Cox, RTL-presentator. Van Schaik: 'Neehee, de nieuwe Justin Beeber!' Beeld Schuim
Bastiaan van Schaik, Dieter de Cock (Calvin Kleinontwerper) en Thomas Cox, RTL-presentator. Van Schaik: 'Neehee, de nieuwe Justin Beeber!'Beeld Schuim
Upcycler Frank Houben (KLM) en dé modeadvocaat, Margot Span (Köster Advocaten) Beeld Schuim
Upcycler Frank Houben (KLM) en dé modeadvocaat, Margot Span (Köster Advocaten)Beeld Schuim
Meer over