Plus

Bij Arte & Zayne krijg je advies van een theekenner

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Arte & Zayne.

Fidessa van Rietschoten
Theepromotor Arrad Eshel (52) geeft theeadvies Beeld Jakob Van Vliet
Theepromotor Arrad Eshel (52) geeft theeadviesBeeld Jakob Van Vliet

"Ken je het verhaal van thee?" Deze vraagt stelt zelfbenoemd theepromotor Arrad Eshel (52) meerdere keren per dag aan bezoekers in zijn winkel Arte & Zayne aan het Singel.

Na het ontmoeten van een theesommelier in Berlijn en het bijwonen van een theeconferentie in Hamburg, was Eshel er zeker van: er is ruimte voor een mooi theemerk in Europa. Eshel: "Ja, de Engelsen doen er wat mee, maar die verprutsen het met melk."

Het kleine hoekpand met donkergroen interieur doet aan een oude apotheek denken door de 24 grote blikken thee die achter de toonbank staan opgesteld. Ze zijn onderverdeeld in vier blends: zwart, kruiden, groen en wit. Hier komt het verhaal van thee de hoek omkijken.

Eshel: "Zwarte, groene en witte thee komen van dezelfde plant. Het moment van plukken bepaalt het soort thee. Waar de plant groeit, bepaalt de smaak, net zoals een wijnstruik."

Arte & Zayne

Singel 412
+31614750305
www.artezayne.com

Eshel wil niet alleen die smaak onder de aandacht brengen, hij geeft ook advies over de juiste thee bij de juiste maaltijd.

Eshel: "Waar de witte thee Es Vedrá Sunset (€21,95 per 100 gram) goed gaat met vis, is de kruidenblend Nabatean Trail (€17,95 per 100 gram) met venkel, anijs en karwij lekker voor bij de Hollandse keuken, zoals hutspot en stamppot."

Ook is er een theeproeverij in samenwerking met Fromagerie Abraham Kef. En wedijvert de thee van Arte & Zayne met koffie? Eshel: "Nee, onze concurrent is eerder de betere fles wijn."

Alle nieuwe hotspots van Amsterdam.

Tips? open@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over