Biënnale brengt film in theater en popzaal

AMSTERDAM - Film kijken in popzaal Paradiso of het Muziekgebouw aan 't IJ. Tijdens de Film Biënnale 2010 worden van woensdag tot en met zondag op verschillende bijzondere locaties in Amsterdam historische films vertoond. Het EYE Film Instituut Nederland (begin dit jaar ontstaan uit een fusie tussen onder meer het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie en Holland Film) organiseert in samenwerking met componisten en kunstenaars vijf dagen lang vertoningen op het snijvlak van muziek, kunst en film.

Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Foto ANP

Woensdagavond wordt de biënnale in het Muziekgebouw aan 't IJ officieel geopend met de vertoning van De man met de camera (1929) van filmpionier Dziga Vertov, met een nieuwe, live uitgevoerde soundtrack van de Britse componist Michael Nyman.

Verder staan onder meer op het programma een theatervoorstelling rond de stille filmklassieker His Birthright. Het Filmmuseum bezit de enige, maar incomplete kopie van de film. Theatermaker Michel Sluysmans maakte een voorstelling die doorgaat waar de film ophoudt. Zaterdag gaat de voorstelling in het Compagnietheater in première.

Speciale gast tijdens de Film Biënnale is het Museum of Modern Art (MoMA) uit New York, dat een selectie presenteert uit zijn internationaal gerenommeerde filmcollectie. (ANP)

Meer over