'Biblebelt' getroffen door uitbraak mazelen

In de zogeheten 'biblebelt', het gebied tussen de Veluwe en Zeeland, is sinds eind mei een uitbraak van mazelen. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt.

De vaccinatiegraad is in de zogeheten 'biblebelt' erg laag Beeld anp
De vaccinatiegraad is in de zogeheten 'biblebelt' erg laagBeeld anp

Vooral op reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard zijn mensen ziek, terwijl zich ook enkele patiënten hebben gemeld in Zeeland, het Groene Hart en de Utrechtse Heuvelrug.

Er zijn momenteel zo'n 30 gevallen van mazelen bekend, maar het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel hoger omdat niet alle patiënten naar de huisarts gaan. Het RIVM denkt dat het aannemelijk is dat de ziekte zich verder zal verspreiden in de regio, omdat de vaccinatiegraad daar erg laag is.

Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte. De besmetting vindt plaats via druppeltjes die met hoesten en niezen worden verspreid. Eén ziek kind kan tien andere personen besmetten die niet tegen mazelen zijn ingeënt of geen mazelen hebben doorgemaakt.

Normaal gesproken krijgen kinderen in Nederland op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar een vaccinatie tegen mazelen aangeboden. In de biblebelt laten veel streng-gereformeerden hun kinderen om religieuze reden niet vaccineren.

De meest voorkomende ziekteverschijnselen bij mazelen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. Soms treedt oorontsteking of longontsteking op als complicatie. Mazelen kan ook tot hersenontsteking of sterfte leiden, maar dit komt in ontwikkelde landen weinig voor.

Meer over