Bhutan wil alleen nog maar biologisch voedsel produceren

Buthan wil het eerste land ter wereld worden dat alleen nog maar biologisch voedsel en landbouwproducten produceren. Dat heeft de minister van Landbouw van het Centraal-Aziatische koninkrijkje zondag bekend gemaakt. 'Buthan heeft besloten om voor een groene economie te gaan met oog op de enorme druk die wij op onze planeet uitoefenen,' aldus minister Pema Gyamtsho.

Redactie
Een Bhutanese boer laadt stro op zijn muilezels. Beeld AFP
Een Bhutanese boer laadt stro op zijn muilezels.Beeld AFP

Bhutan staat erom bekend dat het de ontwikkeling van het land niet meet in termen van het bruto nationaal product, maar van het bruto nationaal geluk. Daarbij gaat het niet alleen om economische factoren, maar ook om duurzame ontwikkeling, geestelijk welzijn en culturele identiteit. Om het geestelijk welzijn en de eigen cultuur te behoeden, heeft het land tot 1999 de televisie buiten de deur weten te houden. Toeristen worden er mondjesmaat 'gedoogd'.

Het geïsoleerde land in de beboste bergen van het oosten van de Himalaya ligt ingeklemd tussen China en India. Het telt ongeveer 700.000 inwoners. Twee derde van de bevolking leeft van de overwegend biologische landbouw. Dat heeft niet alleen te maken met de wil milieuvriendelijk te produceren, maar ook met gebrek aan infrastructuur. 'Alleen boeren in gebieden die over een weg te bereiken zijn, kunnen aan chemicaliën komen', zei Gyamtsho.

Meer over