Bezorgdheid over journalisten in Egypte

De NVJ raadt verslaggevers af om naar Egypte land af te reizen, nu blijkt dat er knokploegen actief zijn die het specifiek gemunt hebben op journalisten. Foto AP Beeld
De NVJ raadt verslaggevers af om naar Egypte land af te reizen, nu blijkt dat er knokploegen actief zijn die het specifiek gemunt hebben op journalisten. Foto AP

AMSTERDAM - Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hebben donderdag hun bezorgdheid geuit over de veiligheid van Nederlandse journalisten in Egypte. Meerdere journalisten zijn in de problemen geraakt tijdens hun werk.

Het genootschap en de NVJ dringen er in een brief aan minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken op aan ''alles in het werk te stellen om de veiligheid van onze collega's te garanderen''.

Meerdere journalisten zijn de afgelopen dagen in de problemen gekomen in Egypte. Ze werden bedreigd of opgepakt. GPD-correspondent Harald Doornbos werd donderdagochtend in de hoofdstad Caïro met de dood bedreigd door een menigte aanhangers van president Mubarak. De mannen sloegen en maakten steekbewegingen. Doornbos wist te ontkomen met hulp van een Egyptische soldaat.

NOS-cameraman Eric Feijten werd in de nacht van donderdag op vrijdag opgepakt nadat hij op het vliegveld van Caïro was geland. Hij is inmiddels weer vrij. RTL-correspondent Roel Geeraedts en zijn cameraman werden woensdagavond belaagd in een buitenwijk van Caïro. De correspondent van Trouw werd dinsdagavond door ongeveer tien politieagenten mishandeld.

Thomas Bruning van de NVJ noemt de situatie in Egypte erg risicovol. De NVJ raadt sinds donderdag verslaggevers af om naar het Noord-Afrikaanse land af te reizen, nu blijkt dat er knokploegen actief zijn die het specifiek gemunt hebben op journalisten.

Hoofdredacteur Hans Laroes van NOS Nieuws noemt de NVJ-oproep merkwaardig. ''In feite zegt de NVJ: ga maar niet en maak maar geen verhalen. Dat vind ik merkwaardig voor een beroepsvereniging van journalisten. Ik vind het een tamelijk a-journalistiek standpunt'', aldus Laroes.

Volgens de hoofdredacteur van NOS Nieuws kan de NVJ beter adviseren uitsluitend ervaren journalisten naar Egypte te sturen. Ook moeten verslaggevers in zijn ogen ter plekke rekening houden met de risico's, die volgens Laroes ieder moment weer anders kunnen zijn.

Hoofdredacteur Willem Schoonen van Trouw kan zich wel vinden in het advies van de NVJ. ''Ik zou er nu niemand meer heen sturen'', zegt Schoonen. ''Het is nu bloedlink voor journalisten om te werken in Caïro. Er zijn acties gaande tegen alles wat met pers te maken heeft. Dat was al zo en het wordt snel erger'', aldus Schoonen.

Laroes denkt niet dat het veel zal uithalen om de Egyptische autoriteiten op te roepen de veiligheid van buitenlandse journalisten in Caïro te waarborgen. ''Een dictatuur zal zich daar niets van aantrekken.'' (ANP)

Meer over