'Bezorgde Europeanen' eisen oplossing euro

Ruim 90 voormalige Europese toppolitici, investeerders en andere prominenten roepen de huidige Europese leiders in een open brief op om dringend een complete oplossing uit te werken voor de Europese schuldencrisis.

ANP
Demonstratie in Frankrijk vanwege de crisis Beeld afp
Demonstratie in Frankrijk vanwege de crisisBeeld afp

Onder de 'bezorgde Europeanen' zijn tien voormalige regeringsleiders en vijf ex-ministers van Financiën zoals de Belgen Guy Verhofstadt en Jean-Luc Dehaene, de Duitser Joschka Fischer, de Fin Martti Ahtisaari en de Fransman Bernard Kouchner.

Gemeenschappelijke schatkist
Zij pleiten ervoor om de fouten van de euro te herstellen. Daarom willen ze 'een gemeenschappelijke schatkist' opstellen, die 'het geld in de eurozone verzamelt en ervoor zorgt dat de lidstaten de budgettaire discipline naleven'.

Ook willen de schrijvers dat de Europese Centrale Bank en het noodfonds EFSF gemachtigd worden samen op te treden. 'Die instellingen kunnen borg staan voor het banksysteem en de uiteindelijke herkapitalisatie', aldus de schrijvers.

Volgens de politici moet Europa gezamenlijk optrekken. 'Nationale oplossingen zoeken op het niveau van de lidstaten kan alleen maar leiden tot ontbinding.'

Meer over