Bezetting Thaise vliegvelden voorbij, crisis niet

De demonstranten van de People's Alliance for Democracy (PAD) vierden het vertrek van Somchai als een overwinning en verlieten de luchthavens nadat ze eigen hun troep hadden opgeruimd. Foto EPA/Rungroj Yongrit Beeld
De demonstranten van de People's Alliance for Democracy (PAD) vierden het vertrek van Somchai als een overwinning en verlieten de luchthavens nadat ze eigen hun troep hadden opgeruimd. Foto EPA/Rungroj Yongrit

BANGKOK - De demonstranten die beide vliegvelden van Bangkok bezet hielden, hebben hun acties beëindigd, maar zij dreigen hun protesten te hervatten als de regeringspartijen proberen aan de macht te blijven.

De uitspraak van het Constitutioneel Hof om drie coalitiepartijen te ontbinden en premier Somchai Wongsawat vijf jaar te verbannen uit de politiek, lijkt eerder een onderbreking van de nationale crisis in Thailand te betekenen dan het einde ervan.

De demonstranten van de People's Alliance for Democracy (PAD) vierden het vertrek van Somchai als een overwinning en verlieten de luchthavens nadat ze eigen hun troep hadden opgeruimd. ''We willen een goede indruk achterlaten,'' zei Bow Piyapat, één van de demonstranten, terwijl ze de bezem hanteerde bij de incheckbalies van het internationale Suvarnabhumi-vliegveld.

De directeur van de Associatie van Thaise vliegvelden schudde voor een Boeddhabeeld de handen van de protestleiders, waarna zij dansend en zingend het gebouw ontruimden. Vanochtend kon na een week voor het eerst een commerciële vlucht worden uitgevoerd op de luchthaven.

Thailand maakt zich nu op voor de viering van de 81ste verjaardag van koning Bhumibol op 5 december, maar de vraag is wat er gebeurt zodra de festiviteiten voorbij zijn. Het Constitutionele Hof heeft weliswaar drie partijen ontbonden, maar de meeste van hun vertegenwoordigers zitten nog steeds in het parlement. De partijen veranderen hun naam en voeren op last van de rechter enkele personele wijzingen door, met als bedoeling door te gaan met regeren.

De belangrijkste regeringspartij, de People Power Party van premier Somchai, heeft zich omgedoopt in Puea Thai ('Voor Thailand') en een nieuwe leider benoemd in de persoon van ex-generaal Chaisit Shinawatra. Op de achtergrond speelt de verdreven premier Thaksin Shinawatra nog altijd een grote rol. Hij blijft via familiebanden de Thaise politiek beheersen: Somchai is zijn zwager, Chaisit zijn neef.

Als de Thaksingetrouwe coalitie onder een andere noemer aan de macht blijft, zal de PAD direct weer tot demonstraties overgaan. ''Wij komen terug als een volgende Thaksin-regering wordt gevormd,'' aldus een van de PAD-leiders, Sondhi Limthongkul.

De PAD, die zich gesteund voelt door de koning, vindt zijn aanhang vooral onder de goed opgeleide stedelijke elite. In de rest van het land hebben de 'Thaksin-partijen' echter meer steun. De PAD wil het algemene kiesrecht wijzigen, om te voorkomen dat het 'achterlijke' platteland de doorslag blijft geven bij verkiezingen. (HET PAROOL)

Meer over