Bewoners Zeeburgereiland naar Raad van State om Sluisbuurt

Een groep bewoners van de Zuider IJdijk en Zeeburgereiland stapt naar de Raad van State omdat ze vinden dat het bestemmingsplan van de nieuw te bouwen Sluisbuurt niet deugt.

David van Unen
Het terrein dat over een aantal jaar de Sluisbuurt moet zijn Beeld Ko Hage
Het terrein dat over een aantal jaar de Sluisbuurt moet zijnBeeld Ko Hage

De vijf buurtbewoners hebben in aanloop naar de komst van de Sluisbuurt meerdere zienswijzen tegen het bestemmingsplan van de gemeente ingediend. Daarvan hebben ze echter niets teruggezien in de uiteindelijke besluitvorming, zegt hun advocaat Rob van Dijk.

De buurt maakt vooral bezwaar tegen de omstreden woontorens die in de plannen voorkomen, en mogelijk 125 meter hoog gaan worden. De buurt vreest voor hun uitzicht, zegt Van Dijk. Dat het braakliggend stuk land naast de Piet Heintunnel zo bruusk vol komt te staan, gaat hen te ver.

Alles of niets
"Mijn cliënten begrijpen ook wel dat er gebouwd moet worden in Amsterdam, en dat ruimte schaars is. Maar dit terrein heeft jarenlang braak gelegen. Moet het nu dan op zo'n alles of niets-wijze, of zit daar nog een mogelijkheid tussen? Het voelt nu alsof de gemeente een prestigeproject uitrolt over de rug van lokale bewoners."

De Sluisbuurt is een van de nieuwe wijken die het college wil aanleggen in de stad, om zo tot het streefgetal van zo'n 52.500 nieuwe woningen in 2025 te komen. Er wordt ook gebouwd op IJburg, rondom de Bijlmer Bajes, de Houthavens en in Noord.

Aanslag op het IJ
Hoewel ook in de gemeenteraad de meningen verdeeld waren, ging de raad eind november akkoord met de bouw. Zo noemde de fractie van Forum voor Democratie de woontorens een 'aanslag op het IJ'. Wethouder Marieke van Doorninck zei in november in de gemeenteraad dat 125 meter hoge torens de buurt "gevarieerder en spannender" maken. Uiteindelijk was het overigens alleen het CDA dat tegen de Sluisbuurt stemde.

Van Dijk verwacht dat het door hem ingediende beroep deze zomer voor de Raad van State dient.

Lees ook: 'Met die woontorens dreigt een Bijlmerscenario in de Sluisbuurt'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over