Plus

Bewoners Weesp tegen fusie Amsterdam: 'Het gaat hier al 660 jaar goed'

In Weesp hebben bezorgde bewoners een actiecomité gevormd dat een fusie met Amsterdam moet tegenhouden. Opvallend: de oprichters zijn afkomstig uit Iran en Afghanistan.

Patrick Meershoek
Bahman Khalafi (50) en Fahima Popal (46), beiden gevlucht uit hun land en neergestreken in Weesp Beeld Marc Driessen
Bahman Khalafi (50) en Fahima Popal (46), beiden gevlucht uit hun land en neergestreken in WeespBeeld Marc Driessen

Het heeft helemaal niets met Amsterdam te maken, zeggen ze beleefd. Schitterende stad, schitterende mensen. Maar aan een fusie met de hoofdstad moeten ze niet denken.

"Weesp is al 660 jaar zelfstandig," zegt Fahima Popal (46). "Al die tijd heeft de stad goed gefunctioneerd. Ik zou niet weten waarom dat nu plotseling niet meer zou kunnen. Het is de wens van de politiek, niet van de mensen."

Bahman Khalafi (50) knikt en vult aan: "Het doel van de politieke leiders is centralisatie van de macht. Maar dat is slecht voor de democratie. In een goede democratie is de macht eerlijk verdeeld over alle lagen van de bevolking. Een fusie berooft de inwoners van Weesp van hun invloed op het bestuur. Waarom kiest men niet voor ambtelijke samenwerking, als daar de schoen wringt?"

Gevlucht
De politieke leiders in Weesp die dachten een fusie met Amsterdam er even doorheen te kunnen jassen, hebben buiten de waard gerekend. Meer precies: er is buiten het actiecomité van bezorgde Weespenaren gerekend dat wordt aangevoerd door twee voormalige vluchtelingen en dat zich heeft voorgenomen alles op alles te zetten om een gemeentelijke fusie met de hoofdstad tegen te houden.

Beiden zijn in de jaren negentig neergestreken in Weesp, beiden na een trektocht langs asielzoekerscentra in het land.

Popal was gevlucht uit Afghanistan, dat onder de leiding van de Taliban weinig te bieden had voor een vrouw die aan de universiteit van Moskou was gepromoveerd op de geschiedenis van haar land. "Kaboel was een gevangenis voor een vrouwelijke academicus. Ik moest daar weg."

Vrouwen van Weesp
Khalafi was politiek actief in Iran, en wel op een manier die de leiders van de islamitische revolutie als kritisch en onaangenaam ervoeren. "Ik schrijf nog steeds kritische artikelen over de regering," zegt hij. "Er zijn allerlei websites opgezet door Iraniërs in het buitenland. De situatie is nog steeds slecht. Internationaal wordt wel toenadering gezocht tot Iran, maar het volk merkt daar helemaal niets van."

Zowel Popal als Khalafi kent het verschil tussen goed bestuur en slecht bestuur van nabij, en die ervaring hebben zij meegenomen naar hun nieuwe woonplaats. "Het mooie van Weesp is de bereikbaarheid van het bestuur," zegt Popal die voorzitter is van de stichting Vrouwen van Weesp. "Als er een probleem is, kan ik naar de gemeenteraad om daar aandacht voor te vragen. Ik kan iedereen aanspreken."

Het bestuur van Amsterdam opereert op een totaal andere schaal, om nog maar te zwijgen over de zelfs voor Afghanen en Iraniërs moeilijk te doorgronden structuur met een gemeenteraad en zeven stadsdelen met bestuurscommissies.

Popal: "De cliëntenraad sociale zaken van Weesp is samengegaan met die van Hilversum. Dat levert in de praktijk al veel problemen op. Mensen kennen Weesp, Hilversum is ver weg."

Popal wijst op het probleem van de Syrische gezinnen die eerder dit jaar in Weesp zijn neergestreken. "De kinderen vanaf twaalf jaar gaan naar school in Amsterdam. Dat is een groot probleem. De ouders komen uit de oorlog. Zij laten hun kinderen niet alleen naar een vreemde stad gaan. Nu reizen ze elke schooldag mee naar Amsterdam, maar dat is ook geen doen. We zouden dat onderwijs hier moeten aanbieden."

Handtekeningenactie
Het actiecomité heeft een Facebookpagina aangemaakt, en gaat een handtekeningenactie te starten. "De mensen die ik spreek, zien niets in een fusie," zegt Khalafi.

"De gemeenteraad heeft de inwoners gevraagd of zij tevreden zijn over het bestuur. Nou, dat waren ze niet. Maar als men had gevraagd of Weesp daarom dan maar moet fuseren met Amsterdam, was er vast en zeker een heel andere uitkomst geweest."

Meer over