Bewoners De Banne en Floradorp maken WijkSafari over Noord

32 studenten van de Academie voor Theater en Dans gingen aan de slag met het succesvolle concept WijkSafari van Adelheid Roosen. Met bewoners uit De Banne en Floradorp maken zij een voorstelling in Amsterdam-Noord.

Emma van der Zalm
Adelheid Roosen met een foto van mevrouw Van Ingen en Kevin Klein, die twee weken bij mevrouw Van Ingen in het verzorgingshuis woonde. Beeld Marques Malacia
Adelheid Roosen met een foto van mevrouw Van Ingen en Kevin Klein, die twee weken bij mevrouw Van Ingen in het verzorgingshuis woonde.Beeld Marques Malacia

Verzorgingstehuis Eduard Douwes Dekker, de Kluzzfabriek en de Nieuwe Augustinuskerk schieten voorbij. De vorige twee edities van de WijkSafari vonden plaats in Zuidoost; nu gaat het publiek op de scooter langs een theatrale route in Noord.

Tijdens de vier uur durende theatervoorstelling krijgen bezoekers een groot deel van De Banne en Floradorp te zien.

De WijkSafari wil tegengewicht bieden aan de vluchtigheid van de dagelijkse routine, zegt artistiek leider en bedenker van het theaterproject Adelheid Roosen. "In de tram hebben mensen hoogstens haastig oogcontact met elkaar. We vinden het al moeilijk dat op een vriendelijke manier te doen, omdat we de ander niet kennen."

De samenleving wordt steeds individualistischer. In de dagelijkse praktijk zijn we met allerlei dingen bezig, maar niet met de ander, aldus Roosen.

Zo lief
Bij de WijkSafari draait het juist om intiem contact met de ander. Twee weken lang 'adopteren' inwoners van Noord een student van de Academie voor Theater en Dans. Ze doen mee in de dagelijkse routine van de ander: samen bankhangen, boodschappen of belastingaangifte doen.

Op basis van dit verblijf maakt elk koppel een theaterscène, die ze tijdens de WijkSafari thuis opvoeren. Door twee weken met elkaar te leven, ontstaat een bijzondere band en vriendschap tussen mensen die elkaar in de tram waarschijnlijk niet aangekeken hadden.

In het verzorgingstehuis Eduard Douwes Dekker in De Banne logeerde Kevin Klein (22) bij mevrouw van Ingen (91). Ze zitten te praten tijdens de lunch in de gemeenschappelijke ruimte op de verdieping waar mevrouw Van Ingen woont, straks gaan ze repeteren voor hun scène.

"Ik ga altijd om zeven uur naar bed want dan ben ik helemaal gammel. Hij ging dan ook slapen, hij was zo lief," zegt mevrouw Van Ingen na het eten.

Hij komt uit Suriname en is nu drie jaar in Nederland, zij groeide op in de Jordaan. Mevrouw Van Ingen: "Er was meteen een klik." Maar zonder de WijkSafari hadden ze elkaar nooit ontmoet, denkt Klein.

Oprecht contact
"Er zijn gescheiden generaties in de maatschappij," zegt Klein. "Alles gebeurt in de 'middengeneratie', kinderen en ouderen worden er vaak buiten gelaten. Het is belangrijk dat iedereen in het sociale verkeer betrokken wordt. Het leven is niet alleen van 20 tot 60, maar van 0 tot 100."

In die twee weken is mevrouw Van Ingen echt van haar gast gaan houden. Het maakt haar blij wanneer hij op bezoek komt, dan voelt ze zich jong.

"Een mens kun je gelukkig maken door te luisteren, met oprecht contact," zegt Klein. Dat is precies wat Roosen voor ogen heeft met de WijkSafari: "Het contact is het geluk."

WijkSafari maakt School, 7/6 tot en met 1/7, ­kaarten via Tolhuistuin.nl.

Meer over