Bewoners Centrum: cafés eerder dicht

De bewoners willen een horecastop en vinden dat snackbars gelijk met cafés moeten sluiten. Foto ANP Beeld
De bewoners willen een horecastop en vinden dat snackbars gelijk met cafés moeten sluiten. Foto ANP

AMSTERDAM - Horeca in het centrum moet voortaan door de week sluiten om 01.00 uur en in het weekeinde om 02.00 uur, vinden bewoners. Afkoeluurtje en terrasverwarming moeten verboden worden.

Dit schrijven bewoners van de Voetboogstraat, Amstelveldbuurt en bewonerscomité de Leidse in Last aan het bestuur van stadsdeel Centrum.

'Wij bewoners van de binnenstad ervaren onze woonomgeving niet als Staphorst maar eerder als oorlogsgebied,' schrijven ze. Ze klagen over nachtelijk geschreeuw, urine in de brievenbus, kots op de stoep, glasscherven op de straat en vernielde fietsen.

Ook stijgt het sirenengeloei van politie- en ziekenwagens. 'Het aantal alcoholgerelateerde ambulanceritten was in 2007 2138. Dat zijn er 41 per week.' De bewoners hekelen actiecomité Ai! Amsterdam, dat tegen vertrutting strijdt. 'De publiciteit die Ai! Amsterdam genereerde, leidde tot een volstrekt verkeerd beeld van vertrutting.'

De bewoners willen een horecastop en vinden dat snackbars gelijk met cafés moeten sluiten. Het aantal horecagelegenheden in het centrum (postcodegebied 1010 tot 1019) is gestegen van 450 in 1980 tot 1614. Het afkoeluurtje is geen remedie tegen geweld maar veroorzaakt meer overlast, zeggen de critici.

Stadsdeelvoorzitter Els Iping moet regels handhaven en terrasverwarming moet verboden worden. 'Wij moeten allemaal spaarlampen indraaien, de winkels moeten hun deuren dicht, maar het café ernaast moet de deur open en gaan zelfs de buitenlucht verwarmen. An inconvenient truth?' (HET PAROOL)

Meer over