Plus

Bewoners Banne Buiksloot voelen zich in de steek gelaten

Maandagochtend, twaalf uur. Het raam van de woning van de Turkse vrouw, die jarenlang is geïntimideerd en bedreigd door Marokkaanse jeugd, is totaal gebarsten.

Hanneloes Pen en Ton Damen
Een glaszetter vervangt het vernielde raam Beeld Hanneloes Pen
Een glaszetter vervangt het vernielde raamBeeld Hanneloes Pen

In het midden gaapt een rond gat op de plek waar de steen is gegooid. Het balkon ligt vol glasscherven. Er liggen drie stenen van acht tot tien centimeter die zondagnacht tussen 1 en 2 uur tegen haar raam zijn gegooid.

Een glaszetter komt er tijdelijk een nieuwe ruit tegenaan plakken. Doordat de woning dubbel glas heeft, vloog de steen niet door de tweede ruit de woonkamer binnen.

De Turkse vrouw wil graag haar verhaal vertellen, maar ze is bloednerveus. Ze is bang voor nieuwe consequenties en wil dat we haar naam uit de krant houden. "Straks vliegt de boel hier nog in de brand," zegt ze.

De wijkagente kwam maandagochtend langs en was niet verbaasd over de wraakactie. "Tja, je hebt je verhaal aan de krant gedaan, zei ze. Met andere woorden: je roept dit over jezelf af," zegt de Turkse die smeekt of we geen aandacht willen besteden aan het inmiddels vierde incident.

Een overbuurvrouw, oud-voorzitter van de bewonersvereniging, wil wel praten. Ze heeft jarenlang alle incidenten bijgehouden. Ze spreekt van honderden incidenten per jaar. "Die reactie van de politie is fout. Het motto is: niets zeggen. De jongens zijn heilig, hè."

Andere woning
De jongeren hebben het op meer mensen in de wijk gemunt. Een flat verderop, in de Tjalkstraat, woont Chantal - niet haar echte naam - met vriend en kinderen. Haar ramen zitten onder de eierstruif. Het gezin is de laatste weken ook slachtoffer van de hangjongeren.

"Het is zo eng. Ze bellen 's nachts aan en gooien dan die eieren keihard tegen het raam. Het lijken wel stenen. We durven niet meer naar buiten met de kinderen en zitten in huis opgesloten. De politie zegt: 'Niet reageren. Trek de bel er maar uit. Als je iets ziet, bel dan 112'."

De gezinnen willen dolgraag verhuizen. Ze hebben de woningcorporatie om een andere woning gevraagd, desnoods op een hogere etage in dezelfde flat, maar kregen nul op het rekest.

"Het gaat me om de veiligheid van mijn kinderen. Wat als de steen door de slaapkamer van mijn kind was gegaan?" zegt Chantal. Ze voelen zich in de steek gelaten.

Brand
Chantal kent meerdere gevallen waarin de buren worden geterroriseerd. Onlangs moest de 33-jarige Boy, sportleraar van beroep, verhuizen nadat hem het leven zuur was gemaakt door deze groep, die enkele weken geleden op zijn balkon klom en de boel met benzine in brand stak.

"Ze noemen zich moslims, maar doen dit tijdens de ramadan," klinkt het in de buurt. Volgens de politie gaat het om een groep van 44 hangjongeren die zich ontwikkelen tot criminele bendes. Er zijn inmiddels twintig politiemannen ingezet.

Vorige week waren de gebeurtenissen in de Stopera het gesprek van de dag. Burgemeester Van der Laan maakte bekend dat de grootste raddraaiers uit Banne Buiksloot tot de Top-600 behoren.

Maandag meldde zich bij Het Parool nog een bewoner uit De Banne. Ook hij heeft last van de jongeren sinds er camera's in de straten zijn geplaatst. De jongeren zitten nu voor zijn deur.

"Bij ons complex zijn nu ook ruiten ingegooid," zegt hij. "Er ligt hier een berg stenen waarmee ze gooien. We hebben 112 moeten bellen. Uiteindelijk kwam de politie wel. De onrust begint steeds vroeger, in de middag al."

Informatiedagen
In de buurt loopt wijkagent Maaike. Ze kent de groep jongens die overlast plegen en in dezelfde straten wonen als de slachtoffers. "We hebben onlangs informatiedagen gehouden voor de ouders en de jongeren. Degenen die ernaartoe komen, zijn betrokken."

De Turkse vrouw kreeg gistermiddag een dreigbrief in de bus. In de brief staat dat zij het achtste slachtoffer is. Praten met de krant zou haar geen goed doen, is de strekking.

Stadsdeel Noord laat weten dat de politie en gemeente op de hoogte zijn van de nieuwe bedreigingen. "Vanwege privacygevoelige informatie gaan wij niet op individuele gevallen in," aldus een woordvoerder.

Intimidatie
De politie wil niet reageren op de jongste incidenten en kan niets over de dreigbrief zeggen. Politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg sprak eerder van een 'ongewone ontwikkeling'.

"Waar voorheen in woningen werd ingebroken, is thans sprake van intimidatie en bedreigingen tegen bewoners, toezichthouders en politie."

De plaatsing van camera's in de buurt bleek onvoldoende. Christine Willems, manager sociaal beheer van Rochdale, zegt dat de overlast van de Turkse vrouw niet bij hen bekend is.

"We hebben nooit een melding van deze mevrouw gekregen. We gaan haar nu samen met de politie en de gemeente helpen."

Reportage: Niemand durft iets te zeggen van de grote overlast in Banne Buiksloot [+]

Meer over