Bewegend beeld van Roosevelt in rolstoel ontdekt

Een Amerikaanse academicus zegt filmopnamen te hebben gevonden van president Franklin Delano Roosevelt, die wordt voortgeduwd in zijn rolstoel. Dat is opmerkelijk, omdat Roosevelts invaliditeit destijds een soort staatsgeheim was en er nauwlettend op werd toegezien dat er geen beeld van de president in een rolstoel naar buiten kwam.

Redactie

Roosevelt was van 1933 tot 1945 president van de Verenigde Staten.
Roosevelt kreeg in 1921, hij was toen 39, polio en kon sindsdien alleen lopen als hij braces gebruikte of ondersteund werd. Toen hij president was maakte hij in de privésfeer wel gebruik van een rolstoel, maar in het openbaar vrijwel nooit. Persfotografen brachten de invaliditeit van de president niet in beeld en de enkeling die dat wel wilde doen kreeg agenten van de geheime dienst op zijn dak.

Ray Begovich, hoogleraar journalistiek aan de Universiteit van Franklin in Indiana, stuitte naar zijn zeggen bij toeval op het filmpje toen hij onderzoek deed bij het Nationaal Archief in Maryland. Volgens hem betreft het mogelijk de eerste bewegende beelden van Roosevelt in een rolstoel. 'De opnamen waren zeker niet bedoeld om aan de wereld te laten zien', zegt hij.

De opnamen zijn gemaakt toen Roosevelt in juli 1944 het marineschip Baltimore bezocht in Pearl Harbor. De beelden van de president in een rolstoel duren acht seconden. Doordat tussen de president en de camera een rij matrozen staat is de rolstoel niet heel duidelijk zichtbaar.

Meer over