'Bewakingsfirma plaatste microfoon in stopcontact ambassade Ecuador'

Een van Engelands grootste particuliere bewakingsfirma's zou een afluistermicrofoontje in de ambassade van Ecuador in Londen hebben geplaatst. Dat zegt het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het microfoontje zat verstopt in een stopcontact.

Martine Steenvoort
Julian Assange hield vorig jaar een toespraak bij de ambassade in Londen. Beeld EPA
Julian Assange hield vorig jaar een toespraak bij de ambassade in Londen.Beeld EPA

Gisteren werd bekend gemaakt dat in het kantoor van ambassadeur Ana Alban een microfoon was aangetroffen. Wikileaks-oprichter Julian Assange verblijft momenteel in de ambassade. Daar vluchtte hij vorig jaar naartoe om te ontkomen aan een mogelijke uitlevering aan Zweden, waar hij wordt verdacht van seksueel misbruik.

'We hebben redenen om te geloven dat de afluisteroperatie werd uitgevoerd door The Surveillance Group Limited, een van de grootste particuliere onderzoeksbureaus in het Verenigd Koninkrijk,' aldus Ricardo Patino, de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken.

The Surveillance Group ontkent de beschuldigingen vandaag in een verklaring op zijn website, zo meldt The Guardian. 'We hebben de beschuldiging van Patino gehoord, dit is volledig onjuist', staat er te lezen. 'We zijn nog nooit betrokken geweest bij activiteiten van deze aard. We zijn niet benaderd door de Ecuadoraanse regering.'

Het afluistersysteem werkte met een simkaart die door een telefoontje, vast of mobiel, kon worden geactiveerd, zei Patino. Hij heeft de hulp van de Britse regering gevraagd om onderzoek te doen naar het vermeende afluisteren.

Ricardo Patino met een afbeelding van de microfoon. Beeld reuters
Ricardo Patino met een afbeelding van de microfoon.Beeld reuters
Meer over