Video

Bewakingsbeelden Breivik met bomauto uitgezonden

De Noorse staatsomroep heeft maandag voor het eerst beelden uitgezonden van Anders Behring Breivik die zijn auto met explosieven in het centrum van Oslo parkeert. Die aanslag op 22 juli 2011 kostte acht mensen het leven. Daarna schoot hij op het eilandje Utøya 69 mensen dood.

null Beeld

Op de beelden van bewakingscamera's is te zien hoe Breivik zijn witte busje parkeert bij de ingang van een regeringsgebouw in het centrum. Hij stapt uit het voertuig met het uniform van een bewaker aan en loopt rap weg. Daarna vertrekt hij met een ander busje richting Utøya.

Op de beelden is ook de verwoesting van de ontploffing te zien. De beelden zijn onderdeel van een documentaire die de NRK dinsdagavond uitzendt.

Breivik werd in augustus veroordeeld tot de maximale celstraf van 21 jaar. Die straf kan steeds met 5 jaar worden verlengd als hij nog als een gevaar voor de samenleving wordt gezien. Hij wilde naar eigen zeggen Noorwegen met de aanslagen beschermen tegen een grote toestroom van moslims. De sociaaldemocratische regering in Oslo en de sociaaldemocratische jongeren op Utøya waren voor hem legitieme doelwitten.

Anders Breivik. Beeld EPA
Anders Breivik.Beeld EPA
null Beeld
Meer over