Beveiligers Vrije Universiteit leggen werk 24 uur neer

Beveiligers leggen dinsdag op tientallen locaties in het land een etmaal het werk neer. Ze doen dat omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de bijna 30.000 beveiligers zijn stukgelopen.

ANP
Vrije Universiteit Amsterdam Beeld anp
Vrije Universiteit AmsterdamBeeld anp

De beveiligers eisen onder andere meer loon en verlaging van de werkdruk. De staking begint middernacht en duurt 24 uur.

Er wordt onder meer gestaakt in asielzoekerscentra, bij Shell Moerdijk, bij de Vrije Universiteit Amsterdam en Rotterdam The Hague Airport.

"Naast al deze locaties zijn er nog tientallen andere plaatsen waar één of meer beveiligers het werk neerleggen", aldus Mohamed Gafki, bestuurder FNV Beveiliging.

Schiphol
Vorige week leidde een dreigende staking door beveiligers op Schiphol tot een doorbraak in de onderhandelingen. Schiphol vreesde dat de 24 uursstaking ongeveer 200.000 reizigers overlast zou bezorgen.

De staking werd afgeblazen nadat er een akkoord werd bereikt over een nieuwe cao voor de 3.000 Schiphol-beveiligers, waarin een loonsverhoging is opgenomen, afspraken over het verlagen van de werkdruk en het verkorten van werktijden.

Hinder
CNV verwacht dat de aankomende staking de nodige hinder zal opleveren voor medewerkers en bezoekers. "Ze kunnen niet rekenen op de gebruikelijke service van de beveiligers. Die laten voor een dag de boel de boel, en treden alleen op bij calamiteiten", aldus onderhandelaar Erik Maas.

Meer over