Beurzen krijgen weer klappen

AMSTERDAM - De slachting op de beurzen lijkt nog niet afgelopen. Na de forse dalingen van vorige week zakten de beurzen maandag nog dieper weg tot de laagste niveaus in drie maanden tijd.Het was de vierde dag van flinke dalingen op de beurs in navolging van de stevige correcties in Azië en New York van de afgelopen dagen.

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot met een verlies van 4,61 punten (0,96 procent) op 475,59 punten. De AEX is sinds vorige week maandag ongeveer 8 procent kwijtgeraakt. Volgens Peter de Bie, handelaar bij Fortis, is het normaal dat de beurs bij dit soort correcties ongeveer 10 procent verliest. ''Dat zou dus betekenen dat we nog een punt of 10 kunnen dalen'', aldus De Bie.

De MidKap, de index voor middelgrote fondsen, moest 12,59 punten (1,83 procent) inleveren op een stand van 676,52 punten. De Londense FTSE-100, de CAC-40 in Parijs en de DAX in Frankfurt verloren tussen de 0,7 procent en 1 procent.

Bijna geen enkele sector kon zich maandag onttrekken aan de malaise. Er waren echter twee bedrijven die in deze zware omstandigheden toch koerswinsten wisten te maken, beide uit de technologiesector: Getronics en TomTom.

Het automatiseringsbedrijf Getronics, dat vorige week van de eretribune AEX werd gedegradeerd naar de MidKap, kreeg te maken met een gunstige mix van koopadviezen van de zakenbanken Rabo en Kempen & Co. Deze banken adviseerden hun klanten om aandelen Getronics te kopen. Het aandeel klom 2,4 procent.

Bij TomTom is geen aanwijsbare reden voor het positieve sentiment. Naar het schijnt komt er binnenkort een nieuwe versie van het autonavigatiesysteem One op de markt, waarmee diverse functies tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Vorige week waren er al geruchten op diverse internetsites. Het bedrijf wilde de komst van het apparaat bevestigen noch ontkennen. TomTom klom 0,2 procent.

In Amsterdam moest nieuwkomer in de hoofdindex Arcelor Mittal het meest inleveren. Het staalconcern zakte 3,3 procent. Het vastgoedfonds Rodamco Europe verloor 2,7 procent en was daarmee de op een na grootste verliezer.

ABN Amro kondigde voorbeurs de overname aan van de Pakistaanse bank Prime Bank (PKR). Het aandeel verloor 0,1 procent en daalde daarmee minder sterk dan de index.

Op de lokale markt in Amsterdam verloor uitgever Wegener 3,9 procent. Daarmee werd een belangrijk deel van het koersverlies van eerder op de dag ingelopen. De effectenbank KBC heeft zijn beleggingsadvies voor het aandeel naar beneden bijgesteld. Wegener maakt dinsdag zijn jaarcijfers bekend.

Het ingenieursbedrijf Arcadis maakte maandag een sterke stijging van winst en omzet bekend over het afgelopen jaar, maar werd hier niet voor beloond. Het aandeel zakte 1,9 procent.

De euro noteerde maandag 1,3095 dollar tegen 1,3180 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag. (ANP)

undefined

Meer over