Beurstrommeldag keert terug in de stad

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs gaat 'lawaai maken'. De traditionele Beurstrommeldag met kinderen komt terug als aftrap voor een jaarlijks seminar. Hiermee wil de beurs de aandacht vestigen op de Nederlandse economie en de financiële wereld, zegt Joost van der Does de Willebois, baas van beurs, die deel uitmaakt van Nyse Euronext.

Beurstrommeldag is een vier eeuwen oud gebruik, dat in de jaren zestig ter ziele is gegaan. De traditie wordt nu heringevoerd als inleiding op een jaarlijks seminar rond een financieel thema, dit jaar over de concurrentiepositie van Nederland. Sprekers zijn de voormalige topbankier Alexander Rinnooy Kan en ABP-voorzitter Dick Sluimers.

Van der Does de Willebois maakt tevens een einde aan jarenlange speculaties over een mogelijk vertrek van de beurs uit de binnenstad. ''Wij zijn de oudste beurs ter wereld, de oudste optiebeurs van Europa en willen die geschiedenis koesteren. We gaan daarom niet naar de Zuidas, maar blijven in het centrum.''

Het beursgebouw ondergaat een opknapbeurt, waarmee circa twee miljoen euro is gemoeid. ''Het gebouw is schoongespoten, het glas in lood is teruggebracht en we gaan de hal in oude luister herstellen,'' aldus Van der Does de Willebois.

Ook zijn de handelaren en handelsbedrijven teruggehaald naar de leeggelopen beursvloer. Er werken nu 450 mensen van bijna twintig bedrijven. De helft van de medewerkers is van Euronext zelf.

Nu is Amsterdam aan zet, vindt Van der Does de Willebois. ''Ik heb Job Cohen gevraagd met voorrang het Beursplein op te knappen.'' (TON DAMEN en HENK SCHUTTEN)

De Amsterdamse effectenbeurs gaat 'lawaai maken'. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
De Amsterdamse effectenbeurs gaat 'lawaai maken'. Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over