Plus

Beurs van Berlage: de koffers van Louis Vuitton

Een inkijkje in het reisgedrag van de rich and famous geeft een expositie met tientallen bijzondere koffers van het legendarische Franse merk Louis Vuitton.

Maxime Smit
Poster van de tentoonstelling Beeld Beurs van Berlage
Poster van de tentoonstellingBeeld Beurs van Berlage

Een Louis Vuittonkoffer is al een behoorlijk luxe aanschaf, maar voor de échte liefhebber zijn daar ook nog een Vuittonkoffer met een roulettetafel erin, een gewerenkoffer en een koffer die je kunt uitklappen tot veldbed.

Tientallen van die bijzondere koffers van Louis Vuitton zijn sinds deze week in de Beurs van Berlage te zien in de tentoonstelling Legendary trunks. The exhibition: de fascinerende wereld van Louis Vuittonkoffers. Zo is daar een koffer waarin Ernest Hemingway zijn boeken en typmachine vervoerde, een schoenenkoffer van Judy Garland (plek voor dertig paar schoenen) en de reiskoffer van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt.

Naast het bed
De koffers zijn afkomstig uit de collectie van de Zweedse verzamelaar en vastgoedman Magnus Malm en zijn vrouw Johanna. Zij begonnen met verzamelen nadat ze tien jaar geleden het plan hadden opgevat om van een oude Vuittonkoffer een bijzettafel te maken, vertelt Magnus Malm. Daarna wilden ze voor hun huis in Zuid-Frankrijk ook nog tafeltjes voor naast het bed maken van koffers. Via de Franse Ebaywebsite stuitte het stel op een collectie oude Vuittonkoffers van een Duitse verzamelaar. Sindsdien lopen ze alle veilingen af waar bijzondere stukken worden aangeboden.

De koffer met het mooiste verhaal is die van Mahala Douglas, de vrouw van miljonair Walter Douglas, van ontbijtgranengigant Quaker Oats Company. Mahala kocht de koffer nadat zij de ramp met de Titanic had overleefd met haar hulp Berthe Leroy. Walter overleefde de ramp niet. Mahala liet de koffer later na aan Leroy.

Sommige stukken vallen op doordat ze gewoon een beetje gek zijn. Een sigarenkoffer voor duizend sigaren bijvoorbeeld, uit 1997. Of een koffertje dat Vuitton in 1910 liet maken als presentje voor kopers om verse bloemen in te vervoeren. Een dergelijk stuk is nu 15.000 euro waard.

Nooit uitverkoop
Wat de Malms zo bijzonder vinden aan Louis Vuitton is de mix van historie en luxe, vertelt Johanna Malm. Elk Vuittonstuk is tot in detail uitgewerkt en gemaakt. Om het merk exclusief te houden, houdt het nooit uitverkoop. Het herkenbare logo met de vervlochten L en V wordt al gebruikt sinds omstreeks 1905. De oudste koffer in de tentoonstelling is rond 1860 gemaakt. Het is niet het favoriete stuk van de Malms. Dat is een koperen koffer, een zeer zeldzame uitvoering.

Het kan echter nog exclusiever. Het koppel aast nog op een oude koffer die gemaakt is van olifantenhuid en op een eveneens zeldzaam aluminium exemplaar. Misschien kunnen die worden toegevoegd aan een volgende expositie. Het is de bedoeling dat de tentoonstelling na Amsterdam gaat reizen.

Meer over