Update

Betuwe kampt nog met naweeën stroomstoring

100.000 huishoudens in de Betuwe zijn vanochtend getroffen door een stroomstoring. Inmiddels hebben de huishoudens in Tiel, Zaltbommel en omliggende gemeenten hebben allemaal weer stroom. Het betrof de derde storing in de regio met een dergelijke omvang in 4 jaar.

ANP/Redactie
FOTO ANP Beeld
FOTO ANP

De meeste seinen en wissels op de treintrajecten die vanochtend werden getroffen door de stroomstoring in de Betuwe werken weer, dat heeft een woordvoerder van de NS rond 09.15 uur gemeld.

'Dit betekent overigens niet dat de diensten gelijk weer op schema liggen', waarschuwt hij. 'Het zal nog een paar uur duren voordat de dienstregeling op alle trajecten weer is genormaliseerd.' Vooral reizigers op de trajecten Den Bosch-Utrecht en Eindhoven-Utrecht hadden in de ochtendspits veel last van de storing omdat er geen treinverkeer mogelijk was.

Derde grote stroomstoring regio Tiel
In december 2007 zat hetzelfde gebied twee dagen zonder stroom, als gevolg van een ongeval met een defensiehelikopter. Het toestel vloog tegen een hoogspanningsmast waardoor de kabel brak. De storing trof ongeveer 50.000 huishoudens in de Tieler- en Bommelerwaard. De impact van de storing was enorm. Scholen bleven dicht. Winkels moesten hun deuren sluiten omdat kassa's en beveiligingsapparatuur niet meer werkten. De vele melkveehouderijen in het gebied kwamen in de knel omdat hun melkmachines niet functioneerden.

In december 2009 werden zo'n 100.000 tot 150.000 inwoners van Tiel en Zaltbommel getroffen door stroomuitval. Het probleem werd, net als vrijdag, veroorzaakt door twee defecte hoogspanningsstations. De storing ontstond 's nachts en hield enkele uren aan.

Kaarsjes
Door de stroomstoring heeft het mobiele telefoonnetwerk last gehad van een verminderde dekking op de gsm- en UMTS-netwerken. Dat liet een woordvoerster van KPN desgevraagd weten.

Ook bij Vodafone hadden klanten last van een verminderde dekking. 'Daardoor konden mensen last hebben van minder of geen bereik. Ook merkten ze dit bij de overdracht van dataverkeer.' KPN meldde rond 09.30 uur dat er weer stroom is en de netwerken weer 'up and running' zijn. Op de A2 bij Culemborg, tussen de knooppunten Deil en Everdingen, doen de matrixborden het niet.

Veel inwoners van Tiel, Zaltbommel en omliggende gemeenten begonnen de dag noodgedwongen met het aansteken van kaarsjes. 'Die kaarsjes op mijn kamer zijn toch best gezellig, maar nu wil ik de stroom weer terug!', aldus een twitteraar.

Brand
De storing begon iets na 7.00 uur. De politie laat weten overspoeld te worden door 112-meldingen. Zowel de brandweer als de politie zijn nauwelijks telefonisch te bereiken.

De storing zou te maken hebben met een brand in een onderstation van Nuon. Het ziekenhuis Rivierenland in Tiel laat weten nog geen problemen te ondervinden door de storing. 'De noodaggregaten werken uitstekend', aldus een zegsvrouw. Tiel telt 42.000 inwoners.

Meer over