Betogers naar de Dam voor mensenrechten

Onder het motto 'China, ga voor goud!' roepen de betogers de autoriteiten in het Aziatische land op zich in te zetten voor de mensenrechten. Foto ANP Beeld
Onder het motto 'China, ga voor goud!' roepen de betogers de autoriteiten in het Aziatische land op zich in te zetten voor de mensenrechten. Foto ANP

AMSTERDAM - Op de Dam in Amsterdam hebben vrijdagmiddag een paar honderd mensen betoogd om aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in China. Ze droegen vlaggen van Tibet en Birma bij zich en schreven kreten op een symbolische vrijheidsmuur zoals Free Tibet, Vrijheid is het grootste goed en It's Enough.

Eerder vertrokken enkele tientallen betogers vanaf het Olympisch Stadion, precies op het tijdstip dat de Spelen in Peking begonnen, te voet en te fiets richting de manifestatie. Ze arriveerden tegen half vier op de Dam. Voorafgaand aan hun tocht sprak een monnik een gebed uit en lieten ze witte ballonnen op.

De demonstranten riepen, onder het motto China, ga voor goud!, Europese regeringsleiders in Peking op zich in te zetten tegen de schendingen van mensenrechten. De manifestatie is een initiatief van International Campaign Tibet, Burma Centrum Nederland en Tibet Support Groep Nederland.

Een van de sprekers op de Dam was de Chinese dissident Ren Wan Ting. Hij zat jarenlang gevangen. ''China onderdrukt veel mensen, maar ze hebben niet het recht andermans rechten af te nemen'', zei hij. ''We hopen dat deze Olympische Spelen de kans bieden met behulp van anderen ervoor te zorgen dat China zich beter gaat gedragen.'' (ANP)

null Beeld
Ouders en kinderen uit Peking doen ook mee aan de demonstratie. Foto Edsie Engelgeer Beeld
Ouders en kinderen uit Peking doen ook mee aan de demonstratie. Foto Edsie Engelgeer
Een monnik bidt voordat de manifestatie van start gaat. Foto Edsie Engelgeer Beeld
Een monnik bidt voordat de manifestatie van start gaat. Foto Edsie Engelgeer
Twee TucTuc's gingen de demonstranten voor. Foto Edsie Engelgeer Beeld
Twee TucTuc's gingen de demonstranten voor. Foto Edsie Engelgeer
Meer over