Betogers Bolivia weren Chávez

TARIJA - De presidenten van Venezuela en Argentinië hebben afgezien van een bezoek aan Bolivia nadat Boliviaanse betogers het vliegveld hadden bestormd waar ze zouden landen.

De politie in de zuidelijke stad Tarija sloot de luchthaven 'om veiligheidsredenen', aldus een woordvoerder. President Hugo Chávez van Venezuela en zijn Argentijnse collega Cristina Kirchner zouden gisteren de Boliviaanse leider Evo Morales ontmoeten in Tarija, vlakbij de Argentijnse grens.

Tegenstanders van Morales deden pogingen de landingsbaan te bezetten. Slechts met de grootste moeite werden ze teruggedreven.

Chávez, die zich in Argentinië bevindt, en Kirchner lieten daarop weten dat annulering van hun bezoek 'de beste optie' was. Volgens Chávez waren de rellen georganiseerd door 'het imperium', waarmee hij de VS bedoelt.

De woede van de betogers gold niet president Kirchner, maar Hugo Chávez, volgens hen de mentor van Morales. ''Chávez wilde hier zijn steun betuigen aan Morales en een politieke show organiseren. Maar dat hebben we voorkomen,'' aldus de leider van de oppositie.

Zondag stemmen de Bolivianen in een referendum over Morales. Vier provincies, waaronder het aan Argentinië grenzende Tarija, hebben zich in eerdere volksstemmingen uitgesproken voor meer autonomie.

De meeste kiezers daar verwijten Morales een links beleid, geïnspireerd door Hugo Chávez. Morales wil de grondwet veranderen en de indiaanse bevolking meer macht geven. Dit tot woede van burgers in regio's waar geen of weinig indianen wonen. De politieke spanningen zijn hoog opgelopen met de nadering van het referendum van zondag. Aanhangers en tegenstanders van Chávez gaan elkaar vaak te lijf. Maar ook onder de beroepsgroep die achter Morales zou staan, de mijnwerkers, groeit het verzet. Gisteren kwamen bij Bolivia's grootste tinmijn, bij de stad Huanuni, twee mijnwerkers om bij gevechten met de politie. (AP)

Evo Morales Foto EPA/Martin Alipaz Beeld
Evo Morales Foto EPA/Martin Alipaz
Meer over