'Betekenis 4 mei verwatert door herdenken vluchtelingen'

Het Cidi (Centrum informatie en documentatie Israël) is het niet eens met het initiatief om op 4 mei omgekomen vluchtelingen te herdenken. Dat meldt het instituut maandag op zijn website.

Het Parool
null Beeld Google streetview
Beeld Google streetview

Zondag werd bekend dat op 4 mei met 3000 witte papieren kruisen in het gras op het Rembrandtplein wordt stilgestaan bij de vluchtelingen die het leven lieten onderweg naar Europa. Initiatiefnemer Rikko Voorberg wil Nederland daarmee dwingen tijdens de dodenherdenking ook stil te staan bij de slachtoffers 'die wij, bedoeld of onbedoeld, zelf maken.'

Het Cidi vindt echter dat het herdenken van omgekomen vluchtelingen op 4 mei de betekenis van de Nationale Dodenherdenking verwatert. "Het is goed om stil te staan bij het leed van vluchtelingen, maar dat kan beter op een ander moment."

Veralgemeniseren
Volgens het Cidi zorgt het verbreden van de Nationale Dodenherdenking ervoor dat allerlei leed op één grote hoop wordt gegooid. "Uiteindelijk is het dan voor niemand meer duidelijk waar het op 4 mei eigenlijk om gaat: wie alles wil herdenken, herdenkt uiteindelijk niets."

Geen enkele gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis had zo'n verwoestende en blijvende impact op onze samenleving als de Tweede Wereldoorlog, stelt het Cidi.

"Het veralgemeniseren en verbreden van de Nationale Dodenherdenking doet geen recht aan de unieke betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor de Nederlandse geschiedenis en de Nederlandse samenleving. 4 mei is dan ook geen geschikt moment voor het herdenken van omgekomen vluchtelingen - hoe goedbedoeld ook."

De gemeente Amsterdam laat in een reactie weten dat geen beperking kan worden opgelegd bij een dergelijk initiatief. 'Ean de vrijheid van demonstratie kunnen alleen beperkingen worden opgelegd bij vrees voor wanordelijkheden, verkeershinder of risico's voor de gezondheid.'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over