Update

Bestuurder aangehouden na fatale aanrijding Pinkpop

Bij een aanrijding tussen een bestelbusje en een groep festivalgangers in Landgraaf is een dode gevallen en zijn drie mensen zwaargewond geraakt. De bestuurder werd maandag rond half twaalf in Amsterdam aangehouden.

David van Unen
Hulpdiensten maandagochtend bij de plek van het ongeval. Beeld anp
Hulpdiensten maandagochtend bij de plek van het ongeval.Beeld anp

Dat meldt de politie Limburg. De verdachte, een 34-jarige man uit Heerlen, belde volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg zelf de politie. Hij heeft het busje waarmee hij de aanrijding veroorzaakte elders achter gelaten. Hij is in zogeheten beperkingen geplaatst, wat inhoudt dat hij alleen met zijn advocaat, justitie en de reclassering mag praten.

Over zijn eventuele motieven konden het OM en de politie maandagmiddag nog niets zeggen. De man wordt later op maandag ondervraagd. Daarbij is een terroristische aanslag 'één van de scenario's die wordt onderzocht'.

Slachtoffers
De drie slachtoffers die ernstig gewond raakten, twee mannen en een vrouw uit Landgraaf en Heerlen, liggen nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het vermoeden is dat het gaat om festivalgangers. De politie en gemeente Landgraaf geven maandagochtend om 12.00 uur op een persconferentie meer informatie.

De bestuurder van de witte bus, vermoedelijk een Fiat met Nederlands kenteken, reed na de aanrijding door en is pas uren later gevonden. Bij de klopjacht op hem of haar werden een helikopter, Burgernet en agenten uit Nederland, België en Duitsland ingezet.

Het incident gebeurde rond 04.00 uur op de Mensheggerweg in de buurt van Camping B van het Pinkpopfestival. De traumahelikopter is ingezet voor de verzorging van de gewonden. Volgens de politie liepen de mensen op straat toen ze werden aangereden door het busje.

Getuigen
De aanrijding is door veel mensen gezien, vervolgt de brandweer. Voor nazorg van getuigen en gewonden is Slachtofferhulp ingezet. Pinkpop beleefde zondag z'n laatste dag, maar veel festivalgangers overnachtten nog op een van de campings in de buurt van het terrein.

De weg blijft voorlopig dicht. De politie onderzoekt, ook met technische ondersteuning, of het gaat om een ongeluk of dat er opzet in het spel was. Bij dat onderzoek is onder meer een politiehelikopter ingeschakeld.

De organisatie van Pinkpop is enorm aangeslagen na de aanrijding na afloop van het festival waarbij een dode en drie zwaargewonden zijn gevallen.

"De organisatie van Pinkpop is diep geschokt en leeft mee met de slachtoffers en familie'', aldus de organisatie in een reactie op de Facebookpagina.

Meer over