Bestraling prostaatkanker met nieuwe behandelmethode veel efficiënter

Mannen met prostaatkanker kunnen straks met de helft minder bestralingsbehandelingen genezen.

Tonny van der Mee
Een man wordt bestraald in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis Beeld ANP
Een man wordt bestraald in het Antoni van Leeuwenhoek ZiekenhuisBeeld ANP

Nu moeten patiënten nog 39 keer naar het ziekenhuis, maar met een hogere dosering straling blijken ze al na negentien behandelingen kankervrij te zijn, zonder dat het ernstige bijwerkingen heeft. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek-NKI en het Erasmus MC Kanker Instituut uit Rotterdam, dat gisteren in de VS is gepresenteerd.

De nieuwe behandelmethode wordt begin volgend jaar in Nederlandse ziekenhuizen ingevoerd. De onderzoekers geloofden dat de behandeling van 39 bestralingen korter kon, zonder de gezondheid te schaden. Voor het onderzoek werden twee groepen patiënten vijf jaar gevolgd. De ene groep kreeg het gebruikelijke traject van acht weken lang vijf keer per week een bestraling. De andere mannen werden gedurende zes weken drie keer per week bestraald, maar met een hogere intensiteit.

Van de mannen met de kortere serie behandelingen bleef tachtig procent kankervrij. Dat was zelfs iets meer dan de score in de andere groep, 77 procent. 'Voor patiënten betekent dit meer gemak,' zegt hoogleraar Luca Incrocci, hoofdonderzoeker en radiotherapeut-oncoloog bij het Erasmus MC. 'Het zijn weliswaar korte bestralingen van tien tot vijftien minuten, maar toch zijn patiënten met reis- en wachttijd erbij vaak een dagdeel kwijt per bezoek. Straks hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis.'

Bovendien kan een ziekenhuis dankzij snellere behandeling meer patiënten per bestralingsapparaat behandelen, wat de zorg goedkoper maakt. 'In hetzelfde tijdsbestek kunnen we meer patiënten behandelen, ook met andere tumorsoorten. Zo kunnen wachtlijsten korter worden.'

Prostaatkanker is de op vier na meest voorkomende kankersoort. Jaarlijks krijgen in Nederland bijna elfduizend mannen prostaatkanker en overlijden er 2535.

Meer over