Beste huiswijnen in Amsterdam

AMSTERDAM - De beste huiswijnen in Nederland worden geschonken door café Kobalt en de restaurants Le Hollandais en The Dylan in Amsterdam. De helft van de prijzen voor de mooiste open wijnen zijn door het wijnblad Proefschrift uitgereikt aan de Amsterdamse horeca.Voor de zevende Nationale Huiswijn Competitie hadden duizend cafés, eetcafés en restaurants hun huiswijn ingestuurd.

De wijnen werden blind gekeurd door een groep professionele wijnproevers van het gilde van Nederlandse Sommeliers en inspecteurs van de GaultMillau, de tegenhanger van e Michelingids.

Kobalt won in de categorie café/eetcafé met de witte huiswijn. De jury roemt de smaak en afdronk van de Basa, Telmo Rodrigues, Rueda. Een Spaanse wijn uit 2005 die 3,20 euro per glas kost, 21,30 per fles, en wordt geïmporteerd door Chabrol in Amsterdam.

Bij de categorie restaurants won Le Hollandais met zijn rode huiswijn. Hier gaat het om een Franse wijn uit 2005. Les Tamarius, Mas Cremat, Vin de Pays des Cìtes Catalanes van importeur Vojacek Wijnen uit Maastricht. Restaurant Le Hollandais rekent vier euro per glas en achttien euro per fles.

Restaurant The Dylan sprong er met zijn witte huiswijn uit in de categorie 'Elite restaurants'. Hier betaalt de bezoeker zeven euro per glas en 35 euro per fles voor de Boschendal, een Zuid Afrikaanse Grande Cuvée Sauvignon uit 2005.

Kwaliteit is toegenomen

Volgens Jan van Lissum, directeur Wine and Food Association en organisator van de jaarlijkse wijntest is het opvallend hoe de kwaliteit is toegenomen. ''Zeker in het café bestelde je vroeger maar liever een biertje, omdat je je niet waagde aan de wijn.''

Volgens hem is Nederland steeds gastronomischer en de consument mondiger geworden.

Restaurants die vroeger slechts een witte en een rode huiswijn hadden, bieden steeds meer open wijnen aan. ''Ook de verhouding tussen prijs en kwaliteit is enorme toegenomen. Er wordt geen glas meer geschonken dat duurder is dan de fles bij de slijter,'' aldus Van Lissum.

undefined

Meer over