Bestaat een rondje Mokum nog?

Morgen staat het Olympisch Stadion in het teken van de achtste editie van de Gerrie Knetemann Classic, met fietstochten rond Amsterdam en een tijdrit op Parcours Sloten. Hoe Amsterdams is wielrennen nog?

Thomas Sijtsma
De VacanSoleil ploeg tijdens een training voor de Tour de France op sportpark Sloten. Beeld anp
De VacanSoleil ploeg tijdens een training voor de Tour de France op sportpark Sloten.Beeld anp

In de eerste helft van de vorige eeuw werden ze om de haverklap georganiseerd door de lokale clubs: wielerwedstrijden dwars door de straten van Amsterdam, elke buurt had zijn ronde. Maar die koersen zijn uit het stadsbeeld verdwenen. De Ronde van het Purmerplein in Noord is de laatste straatkoers. 'Wij organiseren nog de Oranje Ronde,' zegt Martin Spel, voorzitter van wielervereniging ASC Olympia - de oudste wielervereniging van Nederland.

'De straatrondjes zijn bijna allemaal weg,', zegt Joop Smits (55), voorzitter van ARC Ulysses in Noord. 'Ik kan me tijden herinneren dat je de koersen voor het uitzoeken had in de stad. Zo had je bijvoorbeeld in Osdorp een wedstrijd, maar ook in de Dapperbuurt en bij de Westermarkt. Ze bestaan helaas niet meer.'

Het Purmerpleinrondje kost 5000 euro alleen al aan vergunningen en het afzetten van de straten. Smits: 'Sponsoren zijn moeilijker te vinden. En de gemeente is minder behulpzaam met vergunningen. Vroeger had je een vaste contactpersoon die elk jaar de vergunningen voor je in orde maakte. Dat is niet meer van deze tijd. Bovendien moeten veel straten worden afgezet en je hebt een sloot vrijwilligers nodig om het in goede banen te leiden.'

Hoewel de voorzitter van ARC Ulysses, Joop Smits, weinig ziet in een nieuwe Amsterdamse straatronde, zijn initiator Ben Holleman, Ben Harmsen (WTC de Amstel) en Martin Spel (ASC Olympia) bezig met een wielerwedstrijd in en rond het Vondelpark.

Volgens de clubleiders is er veelvuldig contact geweest met de KNWU en stadsdeel Zuid. 'Ik schat de kansen op 75 procent. De race moet deel uitmaken van de Nederlandse clubcompetitie, zodat de beste teams vertegenwoordigd zijn,' zegt Harmsen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

undefined

Meer over