Beschoten Brit overgebracht naar Engeland

De Brits-Amsterdamse crimineel Allan Poli (55), die op 19 mei door zijn hoofd is geschoten op de Stromarkt in de Amsterdamse binnenstad, is naar Engeland gebracht. Hij wordt onder beveiliging verpleegd in Manchester.

Maarten van Dun en Paul Vugts
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Britse autoriteiten beschikken over serieuze informatie dat rivalen hem alsnog willen liquideren. Ook in Amsterdam werd Poli, die zwaar hersenletsel heeft opgelopen, na de aanslag bewaakt in het ziekenhuis.

Een man schoot hem zaterdagavond 19 mei rond half twaalf door zijn hoofd in de buurt van een restaurant waar hij geregeld kwam. Een getuige hoorde dat de dader sprak met een accent dat doet vermoeden dat hij net als Poli uit de regio rond Manchester komt.

Ongewenst vreemdeling
Hoewel in de Nederlandse en Britse media scherpe camerabeelden zijn getoond van de waarschijnlijke schutter, is hij nog niet getraceerd. Na de liquidatiepoging vluchtte hij in een fietstaxi richting de Dam.

Bij Magna Plaza stapte hij mogelijk in een taxi. De Amsterdamse recherche en de National Crime Agency (NCA) in Engeland werken samen aan het onderzoek naar de zaak.

Poli kwam in 1979 als tiener naar Amsterdam en verleende decennia hand- en spandiensten aan velerlei criminelen, ook uit 'de Hollandse netwerken'. Hij werd meermaals veroordeeld voor wapenhandel en werd tot ongewenst vreemdeling verklaard.

In 2015 werd hij vrijgesproken in zijn recentste strafzaak. De rechtbank achtte niet bewezen dat het een echt wapen was dat hij op een wc in een café had getoond aan Britse undercoveragenten - ingezet in een onderzoek naar wapenhandel door een groep verdachten rond spyshop One2Spy aan de Admiraal de Ruijterweg.

Drugshandel
Hoewel Poli in Amsterdam een lange criminele loopbaan had en de recherche verschillende motieven onderzoekt, lijkt een recent conflict de waarschijnlijkste aanleiding voor de moordaanslag. Volgens tipgevers draaide dat om drugshandel.

Poli had de man die hem uiteindelijk door het hoofd zou schieten eerder die zaterdag al ontmoet. Waarover zij toen spraken en waarom ze hadden afgesproken, is onbekend.

Meer over