'Beruchte Nazi-guillotine na 70 jaar teruggevonden'

In Duitsland is waarschijnlijk de guillotine teruggevonden waarmee de Duitse verzetsmensen Hans en Sophie Scholl in 1943 door de nazi's zijn geëxecuteerd. De broer en zus waren lid van de bekende verzetsgroep Weiße Rose (Witte Roos), die uit studenten bestond.

null Beeld epa
Beeld epa

Het moordwerktuig is gevonden in het depot van het Beierse Nationaal Museum. Daar stond het waarschijnlijk al tientallen jaren. 'Het gerucht gaat al langer, maar we zijn er nu vrij zeker van dat dit de guillotine is waarmee Hans en Sophie Scholl zijn gedood', aldus historicus Sybe Wartena van het museum.

'Deze valbijl is een vondst van grote betekenis voor de Duitse geschiedenis', zei de Beierse minister Ludwig Spaenle. Eerder werd gedacht dat de guillotine in 1945 in de rivier de Donau was gegooid.

De leden van Weiße Rose, studenten van de Ludwig Maximilians-Universiteit, verspreidden tijdens de oorlog pamfletten tegen het naziregime en over de massamoord op Joden in Oost-Europa. Hans en Sophie Scholl werden op 18 februari betrapt bij het uitdelen van de pamfletten. Vier dagen later werden ze na een schijnproces terechtgesteld in de gevangenis van Stadelheim. Ook een ander lid, Christoph Probst, werd toen geëxecuteerd.

Over de verzetsgroep zijn in Duitsland vele boeken, films en theaterstukken verschenen.

Meer over