Beruchte Amsterdamse criminele familie aangepakt

Vele instanties hebben zich sinds vorig jaar gestort op een criminele Amsterdamse familie die voor zeer veel problemen zorgde. Ook de derde generatie pleegde ernstige misdrijven en dreigde te ontsporen.

Maarten van Dun en Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Het gaat om meer dan veertig familieleden, van wie er 23 minderjarig zijn.

De familie A., al jaren berucht in Nieuw-West, was het onderwerp van een proef waarmee voor het eerst is geprobeerd te voorkomen dat ook de (klein)kinderen in de voetsporen van hun opa, vader of ooms zouden treden.

Het gaat om een opa, een (inmiddels overleden) oma, hun zeven zoons en drie dochters tussen de 25 en 45 jaar en hun 25 kleinkinderen.

Van de tweede generatie hadden de meesten al voor hun zestiende een strafblad.

9 misdrijven
Gemiddeld hebben de familieleden bijna negen (!) misdrijven per persoon gepleegd in de afgelopen vijf jaar - voornamelijk serieuze geweldsmisdrijven en vermogensmisdrijven. In 21 zaken waren meerdere familieleden verdacht.

Binnen de gezinnen was ook volop sprake van huiselijk geweld en broers of neven mishandelden ook elkaar.

De mannen uit de tweede generatie zijn laag opgeleid, hadden nauwelijks een legaal inkomen en hadden geregeld ten onrechte een uitkering. Maar één van hun vrouwen had een baan.

Vijf van de zeven broers hebben kinderen.

Gezamenlijk ingrijpen
Twee van hun zussen onttrokken zich met hun gezinnen lang aan de criminaliteit, maar één inmiddels volwassen zoon pleegde uiteindelijk toch een zwaar misdrijf. Volgens zijn moeder onder invloed van haar jongste broer - die bijna even oud was.

Hoewel de familie in de buurt berucht was en leden vaak voor de rechter moesten komen, kwam die niet voor in bijvoorbeeld de aanpak Overlastgevende Multiprobleemgezinnen, de Treiteraanpak of de Top 600 en de Top 400 van jonge criminelen en kinderen die dreigen af te glijden.

Op aandringen van de chef van de politie in West, een recherchekundige en een officier van justitie was de proef in 2015 opgezet in een poging met vele instanties de problemen van en door de forse familie in kaart te brengen en te kijken of gezamenlijk ingrijpen zou baten.

Rotterdam
Vanuit het Actiecentrum Veiligheid en Zorg coördineerde een team de ingrepen waarbij zes regisseurs betrokken waren.

Zij moesten voor elk gezin de aanpak en zorg stroomlijnen door alle instanties die bij het project waren betrokken - analoog aan de methode van de Top 600 en de Top 400.

Naar schatting telt Amsterdam nog zes vergelijkbare families.

De projectleider: "Alle partijen kenden wel leden van de familie, heel goed soms, maar doordat niemand de informatie registreert op familie, was de samenhang nooit bekeken."

Ook de gemeente Rotterdam zal zich volgend jaar op criminele families storten naar het Amsterdamse voorbeeld.

Lees verder: Hoe de Daltons van Nieuw-West uit elkaar werden gespeeld

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over